Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöregissören Goran Kapetanovic får Falstaff-priset

Tv-serien ”Kalifat” har fått uppmärksamhet världen över och nu tilldelas Malmöregissören Goran Kapetanovic svenska Falstaff-priset för sitt arbete som ”hela världen vill se”.

Goran Kapetanovic.Bild: Hussein El-alawi
Han har vunnit Guldbaggen för bästa regissör efter att ha gjort ”Min faster i Sarajevo”. Men tv-serien ”Kalifat” om terrorism i IS-kretsar har gjort att Malmöregissören Goran Kapetanovic har fått ett helt annat genomslag internationellt. Nu står det klart att han även tilldelas Falstaffpriset 2020 på 300 000 kronor.
Motiveringen lyder ”Att frambringa en angelägen och aktuell politisk thriller om ett mycket kontroversiellt ämne kan vara bland det svåraste en regissör kan företa sig. Många hade ryggat för uppgiften. Men inte vår pristagare som med det allra största mod men också med den största finkänslighet samt skickliga personregi skapat ett verk som hela världen vill se och som skildrar det onda och det goda, hedern, lojaliteten, skörheten och fanatismen.”
– Jag var lite i chock efter beskedet att jag fått Falstaff-priset; det kom verkligen som en blixt från klar himmel. Det är alltid en härlig känsla att få uppskattning för sitt arbete, men det här priset ger mig också frihet att fokusera på mitt skapande, säger Goran Kapetanovic i ett pressmeddelande.
Även koreografen Alexander Ekman och kompositören Mikael Karlsson tilldelas årets pris, men får dela på 300 000 kronor.
Falstaff-priset instiftades 2018 för att inspirera regibegåvningar och priset har tidigare gått till Malmö Dockteaters Erik Holmström, filmregissörerna Marcus Lindeen och Levan Akin samt operaregissören Sofia Jupither.
Gå till toppen