Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Malmötjejer ska också kunna flyga till toppen som killarna.”

Jag kan lova att fritidsnämnden och dess förvaltning inte kommer att ge upp kampen för en jämställd idrott under min ledning. Det skriver Ewa Bertz (L), kommunalråd och ordförande i Malmö fritidsnämnd.

Ett av FC Rosengårds flicklag på träning. De strukturer som hämnar ungdomar när det gäller att ägna sig åt idrott måste brytas upp, skriver Ewa Bertz.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
FC Rosengårds framgångar har tagit laget till Champions League där de spelar mot Europas absoluta topplag. Under coronapandemin ställs höga krav på att klubben kan säkerställa spelarnas hälsa och då blottläggs stora skillnader i vilka förutsättningar dam- och herrlaget har.
Medan herrlagen mottar hundratusentals kronor i stöd från den europeiska fotbollskonfederationen Uefa för att chartra eget plan får damerna noll kronor för att se till att spelarna kan resa säkert.
Ojämställdheten mellan dam- och herridrotten har kanske aldrig synts lika tydligt som när damlaget själv får betala för en bussresa till en match medan herrarna reser bekvämt i sponsrat flygplan, även om damlaget spelar i en högre liga.
Bristen på jämställdhet inom idrotten begränsas inte till elitnivå, den syns i barns och ungdomars fritidsaktiviteter.
Sydsvenskans artikelserie om ungdomsidrott och den statistik som presenteras i forskningsrapporten Ung livsstil visar tydliga och oroväckande skillnader i hur aktiva Malmöungdomar är i idrottsverksamheter baserat på kön och bakgrund. För mig som liberal ordförande i fritidsnämnden är det uttryck för de olika förutsättningar samhället ger unga personer omöjligt att acceptera.
Malmö stad har mycket kvar att göra innan kön eller bostadsadress inte är avgörande för hur fysiskt aktiva människor är.
Malmö har sedan flera år nolltaxa för idrottsföreningar. Det betyder att de kan använda stadens lokaler utan att betala något för det och gör att föreningarna kan erbjuda billiga aktivitetsmöjligheter för barn och unga.
Föreningars egna medlemsavgifter och kostnader för utrustning är inte något som politiker kan besluta om. Därför försöker fritidsnämnden stötta de barn och ungdomar som behöver utrustning för att prova på sporter genom bland annat fasta och mobila fritidsbanker där ungdomar kan låna det de behöver. Fritidsnämnden har också olika stöd för att få fram ledare till föreningar både genom skolidrottsföreningar och utbildningar som ”Unga som leder unga”.
Genom att fritidsförvaltningen är ute i bostadsområden och erbjuder gratis aktiviteter får fler möjlighet att idrotta.
Fritidsnämnden ger extra bidrag för drop in-verksamheter, till exempelridning, som gör att barn och ungdomar spontant kan prova på något som är nytt för dem.
Fritidsnämnden har också satsat på att under loven ha ett stort utbud av kostnadsfria aktiviteter runt om i staden. De senaste åren har det även gällt transporter inom staden så att alla har möjlighet att mötas och har tillgång till samma utbud, oavsett var de bor.
De strukturer som hämnar ungdomar när det gäller att ägna sig åt idrott måste brytas upp.
Genomgående för siffrorna i Ung livsstil är att oberoende av inkomstnivå och geografisk placering i staden, deltar flickor mindre i ungdomsidrott än pojkar i samma område. Under det gångna året har därför fritidsnämnden med utgångspunkt i undersökningen ökat insatserna för att motverka den strukturella ojämställdheten inom idrotten.
Nämnden har bland annat delat ut större ekonomiskt stöd till aktiviteter för tjejer och förvaltningen har kämpat för att föreningar ska fördela lokaltider lika och arrangerat flera tjejidrottsdagar. Fritidsnämnden ser även över belysning och omklädningsrum för att skapa trygghet för den som tar sig till och från träningar.
Fler unga kvinnor i Malmö utbildas till ledare, domare och administratörer genom ledarutbildningar och genom FC Rosengårds Football For Life.
Att tjejer har ledare och förebilder att relatera till och identifiera sig med är avgörande för att de ska bli inspirerade till att börja idrotta. Det skapar dessutom tryggare miljöer för tjejer och bidrar till att förändra synen på vem idrotten är till för.
Flickor deltar fortfarande i betydligt mindre utsträckning i ungdomsidrott än pojkar, men det sker en ökning. Det är glädjande att fritidsnämndens ansträngningar ger resultat.
Fritidsnämndens uppdrag är att erbjuda alla ungdomar i Malmö en aktiv och meningsfull fritid. Det är det jag tillsammans med nämnden och fritidsförvaltningen jobbar för varje dag. Det är tydligt att det finns mer att göra och vi arbetar därför ständigt med att förbättra verksamheten så att den når ut till alla ungdomar i Malmö.
Pandemin påverkar oss alla. Fritidsnämnden har därför beslutat att dela ut ett extra stöd till föreningar på 23 miljoner kronor med anledning av corona. Tillskottet ska användas så att föreningarna inte ska tvingas ställa in utan istället ställa om verksamhet under 2021.
Malmö stad, föräldrar, skolan, och föreningar måste tillsammans fortsätta arbeta för att fler ska få möjlighet att delta i ungdomsidrott.
Malmötjejer ska inte behöva se sig förpassade till bussen, de ska också kunna flyga till toppen som killarna. Jag kan lova att fritidsnämnden och dess förvaltning inte kommer att ge upp kampen för en jämställd idrott under min ledning.
Ewa Bertz (L), kommunalråd och ordförande i Malmö fritidsnämnd.
Gå till toppen