Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya plexiglasregler leder till avvikelser på Malmökrogar

De skärpta restriktionerna mot kroglivet gör att sex Malmörestauranger nu fått nya avvikelserapporter. Större sällskap än fyra personer är vanligaste anledningen, men också nya regler angående krogarnas plexiglasavskärmningar.

Bild: Helena Landstedt/TT
I julhelgen skärptes restriktionerna för landets restauranger. Alkohol får inte serveras efter klockan 20 och det får vara max fyra personer i varje sällskap. Men folkhälsomyndigheten vill nu också att krogsällskap ska hålla en meters avstånd även om de är avskärmade med plexiglas. Det senare har inte nått fram till alla serveringsställen.
– Vi förstår att det kan vara svårt att hålla koll på alla hemsidor vad som gäller med nya restriktioner så vi försöker ha förståelse och vi ska göra ett informationsutskick nu till alla, säger David Lindsjö, enhetschef på Miljöförvaltningens avdelning för miljö- och hälsoskydd.
Men de nya restriktionerna har ändå lett till att sex nya serveringsställen nu fått så kallade avvikelser efter att ha inspekterats under vecka 52 och 53.
Hamburgerrestaurangen Max på Emporia och kaféet Gustav Adolf på Gustav Adolfs torg har bägge drabbats av de nya plexiglasreglerna. Fyra andra ställen har fått avvikelser på grund av att de tillåtit större sällskap än fyra personer: konditoriet Hollandia på Södra Förstadsgatan, Yogi Boost på Mobilia, Falafel N1 på Davidhallsgatan och Emporias foodcourt.
Just Emporias foodcourt har redan tidigare tvingats betala vite på grund av trängsel, men i det skrivna föreläggandet nämns inte just punkten med max fyra personer så det kommer inte att leda till någon ytterligare åtgärd just nu.
Det finns flera ställen i Malmö som byggt om sina restauranglokaler för att fungera med plexiglas och nu ändras reglerna. Vad innebär det?
– Det är klart att det är problematiskt för krogar som har försökt hålla uppe verksamheten med hjälp av den lösningen. Så en del behöver tänka om nu, men det är inte så många som har just plexiglas mellan borden, säger David Lindsjö.
Förra veckan kunde Dygnet Runt berätta att det just nu är 22 serveringsställen i Malmö som har vitesförelägganden mot sig. De nya avvikelserapporterna leder inte till några vitesförelägganden. Totalt har det nu rapporterats 107 avvikelser sedan trängselkontrollerna startade i april förra året.
Läs också 22 restauranger i Malmö kan tvingas betala vite för trängsel
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Instagram.
Gå till toppen