Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stängda bibliotek förbereder ökad tillgänglighet

Dagen innan julafton backade Folkhälsomyndigheten från kravet på stängning av bibliotek. I kommunerna runt Malmö och Lund har dörrarna förblivit stängda för allmänheten.
Nu planerar flera för ökad tillgänglighet. Men vanligt öppethållande dröjer.

Skanörs bibliotek är ett av många som hållit stängt sedan dagarna innan jul.Bild: Mats Amnell
Det var den 18 december som Folkhälsomyndigheten lyfte fram biblioteken som ett exempel på sådan verksamhet som är icke-nödvändig och som därmed ska hålla stängt fram till den 23 januari.
Men beslutet visade sig strida mot bibliotekslagen och restriktionen drogs tillbaka.
I de mindre kommunerna runt Malmö och Lund är de digitala tjänsterna fortsatt tillgängliga och de flesta biblioteken planerar att, trots fortsatt stängning, öka tillgängligheten för fysiska lån.
Så här är läget just nu:
Burlöv
Biblioteken förblir stängda till 24/1. Ingen avhämtning av böcker eller medier är möjlig.
Kävlinge
Biblioteken är stängda till den 24/1. Ingen utlåning eller återlämning är för möjlig. Från 11/1 kan eventuellt begränsad service återupptas i form av återlämning och avhämtning av reservationer.
Lomma
Biblioteken förblir stängda. Från 11/1 öppnas begränsad service igen och utlåning och reservering av böcker blir möjligt. Återlämning kan dock ske redan nu via inkast.
Staffanstorp
Biblioteken är stängda sedan slutet av oktober och förblir så till 15/1, då ett nytt beslut väntas. Viss service erbjuds på vardagar i form av återlämning, tidsbokad avhämtning av medier och datorservice.
Svedala
Biblioteken förblir stängda till 24/1. Från den 11/1 kommer viss service att erbjudas, men det är ännu oklart vilken och hur.
Vellinge
Biblioteket i Höllviken är tillgängligt via meröppet. I övrigt är biblioteken stängda fram till den 24/1, men planerar någon form av ökad tillgänglighet innan dess. Återlämning är möjlig via bokinkast.
Gå till toppen