Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Pandemilagen begränsar friheten – men inte fritt.

Statsråden Lena Hallengren och Ibrahim Baylan presenterar den tillfälliga pandemilagen.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Till och från under coronapandemin har regeringen fått kritik för senfärdighet. Ofta lika svidande som befogad kritik. Men ibland går det undan. Som nu när en tillfällig pandemilag ska skapas. Frågan är om det inte går väl fort.
Det handlar trots allt om en lag som kan kringskära individers frihet och företags framtid. Ett grannlaga jobb.
I måndags presenterade regeringen lagförslaget om den tillfälliga pandemilag som på riksdagsspråk har namnet En tillfällig covid-19-lag (regeringens proposition 2020/21:79). På tisdagen presenterade partierna sina invändningar och andra positioner i frågan. I den snabbinkallade riksdagen, där motionstiden är nedkortad till en dag, är det socialutskottet som under onsdagen bereder ärendet. Under fredagen blir det debatt och beslut i riksdagens kammare. Lagen är tänkt att sedan gälla från söndag, den 10 januari, till och med utgången av september 2021, enligt socialminister Lena Hallengren (S).
Att det måste gå undan ligger ändå i sakens natur.
Närmare 470 000 fall av infektionen covid-19 har konstaterats i Sverige. Nära 9 000 personer har avlidit med bekräftad smitta.
Den nya tillfälliga pandemilagen ska bana väg för träffsäkra åtgärder i form av förordningar som ska motverka trängsel och på andra sätt förhindra smittspridning. Det kan handla om att sätta gränser för antalet personer i allmänna sammankomster, för flyg och annan kollektivtrafik eller att stänga gym, badplatser, parker eller butiker och gallerior där trängsel hotar.
Det är uppenbart att en sådan lag behövs. Den borde redan ha funnits på plats.
Lagen handlar inte om – och det kan vara värt att betona – att Sverige i likhet med många andra länder ska kunna införa lockdown, att stänga hela samhället. Tanken är tvärtom att Sverige effektivt ska kunna genomföra sin strategi, att i många sammanhang hålla verksamheter igång, men att se till att avstånden kan hållas, att ge människor det utrymme som krävs för att undvika smitta.
För att åtgärderna från regeringshåll ska bita ordentligt kan det finnas en poäng i att länsstyrelserna får ett tillsynsansvar och vid behov kan använda vite. Den som bryter mot vad som gäller för tillträde till allmän plats kan dömas till böter.
Att en inskränkande lag som denna får kritik är inte nödvändigtvis av ondo. Varningsflaggen behövs.
De kanske allra viktigaste invändningarna mot pandemilagen handlar om vad regeringen får och inte får göra. Lagen måste fungera även när det stormar, om en auktoritär regim skulle komma till makten i Sverige. Begränsningarna i befogenheter måste vara tydliga.
Det är utmärkt att lagförslaget förändrats, så att regeringen nu bara får en vecka på sig istället för två att inför riksdagen redovisa sina åtgärder, och förankra dem bland folkets företrädare. Där bet tydligen Lagrådets invändning. Samhällets högsta beslutande organ är inte till för att skriva ut in blanco-fullmakter åt regeringen.
Oppositionen har fler invändningar än så. Flera partier gör, liksom delar av näringslivet, med rätta stor sak av att covid-19-lagen inte ser ut att innehålla några garantier för att ”företag, löntagare eller andra aktörer” som får sin verksamhet begränsad eller stängd av regeringen också får kompensation för detta. Lagförslaget borde ha en skrivning om att en rimlig ersättning ska utgå inom en angiven tidsrymd.
”Det här är i princip som att man kan sätta ett bolag i konkurs utan att säga när ersättning eventuellt kommer – eller om den kommer”, säger Patrick Krassén, skatteexpert på Företagarna, i Dagens industri.
Regeringen har plötsligt fått väldig fart. Men det får inte sluta i en lag med storaluckor.
Gå till toppen