Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ser Bjärred i akvarellfärger

Brita Backgärde har alltid tyckt om konst och att måla, men det var inte förrän i 50-årsåldern som hon började utveckla sin passion för akvarellmålning. Nu är hon en omtyckt lokal konstnär som målar kända motiv från trakterna.

En av Brita Backgärdes målningar av långa bryggan.Bild: Brita Backgärde
När Brita Backgärde växte upp tyckte hon, som många andra barn, om att måla. I sjunde klass fick hon testa på oljemålning för första gången, vilket hon fortsatte med i ett par år. Men med tiden tog jobb och utbildning, och så småningom familj, upp allt mer tid.
– Men för 20 år sedan så tyckte min dotter att jag kunde ju testa och se om det var en bra hobby för mig, berättar Brita Backgärde.
Så kom det sig att hon gick en akvarellkurs på Öland semestern 1997. På mindre än fem dagar kom intresset tillbaka och ända sedan dess har hon målat. Nästan uteslutande med akvarell och oftast med naturen och landskapen runt Bjärred som motiv.
– Det blir många motiv härifrån, som långa bryggan och så, säger hon.
Långa bryggan i vinterskrud.Bild: Brita Backgärde
De lokala motiven har fått mycket uppmärksamhet i lokala Facebookgrupper och hon har bland annat ställt ut på Otto Pers Gård. Det som Brita Backgärde tycker är mest inspirerande med Bjärreds omgivningar är havet – långa bryggan, solnedgångarna och speglingarna på vattnet.
Men ibland målar hon motiv från fantasin, som hennes senaste verk som föreställer ett par björkar i ett snöigt landskap.
– Man blir guds skapare själv när man är konstnär, berättar hon.
Blommor och björkar i somrig grönska.Bild: Brita Backgärde
Allt som oftast kommer inspirationen till nya målningar från hennes cykelturer. Det blir runt femton mil i veckan på sommaren, och dryga hälften under vinterhalvåret.
– Det är något så otroligt med naturen och ljuset. Jag ser naturen med akvarellögon, säger Brita Backgärde.
Vanligtvis brukar hon ta med cykeln över till Danmark, men i år har det istället blivit extra många cykelturer på hemmaplan. Som pensionär sedan flera år tillbaka, och med alla restriktioner och den tid hon fått tillbringa hemma i år, har målningen och cyklingen varit ovärderlig, säger hon:
Brita Backgärde framför ett par av hennes verk gjorda av återvunna, gamla bilder.Bild: Brita Backgärde
– Det är mycket stimulerande för själen. Det är det här som har räddat min coronaperiod, att få vistas utomhus och måla.
Hon menar att akvarellmålning är en oförutsägbar och spännande teknik.
– Akvarellen styr, ibland så att det blir bra men ibland så att det blir ren katastrof.
Stenar i olika färger och texturer.Bild: Brita Backgärde
Dessutom krävs mycket övning för att lära sig de olika teknikerna och hur man återskapar kluriga saker som moln och speglingar på vatten. Brita Backgärde berättar att hon, genom åren, samlat på sig enorma mängder övningsmålningar, skisser och ofärdiga bilder.
– Jag gjorde återvinningskonst, då i våras när man var helt isolerad. Jag skar ut remsor från gamla verk och vek dem till ett stort hjärta, säger Brita Backgärde.
– Det var i april, maj, när det var som kämpigast för sjukvården. Så det stora hjärtat var en hyllning till svensk sjukvård.
Brita Backgärdes stora hjärta till den svenska sjukvården.Bild: Brita Backgärde
Gå till toppen