Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Inte tid att pusta ut nu.

Sjuksköterskan Nicole Egnell i Helsingborg fyller sprutan.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Slut på helgerna – det är väl ingen som längre låter tjugondag Knut dansa julen ut? Nu väntar oxveckorna. Tyngre än vanligt.
Peståret 2020 är visserligen över och ljuset i coronatunneln anas. Vaccinationerna är i gång. Men nyårsnattens eufori över detta var – självklart – förhastad. Det tar ett tag innan den vanliga vardagen är här, innan vi får kramas och sitta ner kring ett stort middagsbord och bara njuta av närheten eller samlas i teaterfoajén och det förväntansfulla sorlet inför aftonens föreställning. Eller trängas för att se matchen.
För många tar det tid att få jobbet tillbaka och de unga som gick miste om värdefull undervisning när gymnasierna skickade hem eleverna har ett drygt arbete framför sig, med sina lärare som redan är trötta efter all distansundervisning.
Vårdpersonalen måste uppleva att det är en hel evighet innan livet återgår till det normala, regioner ligger i stabsläge, personal gör arbetspass på 12 timmar. Ett tungt år slutade ännu tyngre.
Så kom årsskiftet. 2021 är året då vi ska bli vaccinerade. Då livet ska bli det vanliga fina. Men det sker inte på en dag, idag, den första vardagen. Förmodligen inte ens till sportlov och påsklov. Längst fram i vaccinationskön står de äldsta och sköraste och vårdens personal. Sedan följer alla andra, också viktiga samhällsfunktioner som polis och brandkår, lärare och busschaufförer.
Vi får ta sikte på midsommar. Hålla i och hålla ut. Nu är inte tiden att andas ut.
Att statsministern, generaldirektören för MSB och flera andra höga beslutsfattare inte lyckas leva upp till att vara rollmodeller i kraft av sitt ämbete och inte orkar följa de direktiv de själva formulerat betyder inte att vi andra kan gå ut och ta risker nu.
Det sker inte strax, det sker inte snart, men det mesta tyder på att det finns ett slut på coronaeländet. Oxveckorna får bara inte bli en backlash.
Gå till toppen