Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Nisse Brönmark

Nisse Brönmark, Beddingestrand, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är sönerna Christer och Anders med familjer.

Han växte upp på en gård i Brönnestad i Östra Klagstorp. Efter seminariestudier i Lund blev han folkskollärare i Tyringe. 1964 flyttade han med sin familj till Skurup där han fick en tjänst på skolan som ämnes och yrkesvalslärare. Han blev sedan rektor för Komvux i Skurup.
Reseledare kunde han också sätta på sitt visitkort. Det var klassresor till London men också bussresor till Jersey och London för Intersol.
Efter pensioneringen började han släktforska, göra djupdykningar på Landsarkivet i Lund samt göra interjuver med äldre människor med kunskap om det förflutna. Detta resulterade i ett drygt 10-tal böcker från hembygd till Amerika. En av de mest populära blev ”Den gamla dansbanan” där ett 50-tal dansbanor i vår närhet blev dokumenterade. Nisse blev ofta anmodad att hålla föredrag om tillkomsten av denna intressanta och välskrivna bok.
Han blev medlem i Lions Club Skurup 1968. I över 50 år var Nisse en hängiven och entusiastisk Lionsmedlem som alltid, ofta till sammans med sin älskade hustru Birgit, ställde upp på de olika aktiviteterna som arrangerades.
Nisse har under sina Lionsår innehaft alla befattningar i klubben förutom kassör. Han har dessutom varit Zonordförande.
Under sin tid som ansvarig för våra internationella kontakter såg han till att vi fick en vänklubb i Kastrup Tårnby, vilket betytt mycket för oss.
I samband med julskyltningarna var han under många år ansvarig för konstutställningen på SE banken. Han tog också initiativ till Lions Badbuss som innebar att skolungdomar under vinterhalvåren fick möjlighet att på Lions bekostnad åka till Ystads badhus och simma.
Lions Club Skurup har mycket att tacka Nisse för.
Lionvännerna
Eric Detterholm
Kent Markestedt
Sten–Gösta Jönsson
Leif Olsson
Gå till toppen