Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så använder du munskydd – stor risk att göra fel

Sverige är ett av få länder som inte rekommenderar ett allmänt användande av munskydd. Varför? För att det vetenskapliga underlaget är svagt.

En sak tycks i alla fall alla överens om – om man använder munskydd är det viktigt hur man använder det. Så här gör du:

Allt fler munskydd syns på bussar, tåg och butiker i Sverige. Och Skånetrafiken annonserar om fria munskydd för sina resenärer. Samtidigt hävdar många att skyddet i själva verket inte alls är något skydd.

Enligt chefen för akuten på Helsingborgs lasarett, Håkan Kerrén finns det många möjligheter att göra fel.

– Vi står inte bakom användandet av munskydd på allmän plats. Det gör inte folkhälsomyndigheten heller. Du andas in och ut i munskyddet och sedan tar du av det. Då har du all smitta i händerna.

Annons

Annons

Men på sjukhus och vårdcentraler syns ju att ni använder munskydd mer idag. Hur förklarar du det?

– Ja, sedan några veckor tillbaka ha vi det vid ansiktsnära vård, för att skydda patienterna från oss. Vi sätter även på patienter munskydd, om vi misstänker att de kan vara smittade. Vi är utbildade att hantera munskydd.

Vad är vanligaste felet bland dem som använder munskydd?

– Att man rör dem. Flyttar dem. Har du ett munskydd på dig så ska det vara kvar på. Sedan tar man av det vid öronen, slänger det och tvättar och spritar händerna. Man stoppar aldrig det i fickan för att använda det igen senare.

Hur ser du på personer som har munskydd på när de kommer till sjukhuset?

– Vi har full respekt för patienter med munskydd. Om någon patient vill att sjukhuspersonalen har munskydd när vi undersöker dem så har vi det. I våras var det många som inte sökte vård av rädsla att bli smittade. Vi tycker det är otroligt viktigt att sjuka söker vård. Man ska inte vara rädd för sjukvården.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan