Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

kulturPresidentvalet i USA

Rakel Chukri
USA kan inte ledas av en fascist

”Vi älskar er", sa Donald Trump till uppviglarna som ockuperat Kapitolium i Washington. Så talar en auktoritär ledare till sina stormtrupper, skriver Rakel Chukri.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

På onsdagen stormade Trump-anhängare Kapitolium och stoppade den demokratiska processen. Presidenten kritiseras nu starkt för att inte tillräckligt ha tagit avstånd från våldsverkarna.

Bild: Jacquelyn Martin

Annons

Är Donald Trump fascist? Frågan har upptagit amerikanska debattörer i fyra år. Han har under sin mandatperiod hyllat våld, hetsat mot immigranter, underminerat samtliga demokratiska institutioner i USA samtidigt som han har fjäskat för många av världens idag levande diktatorer.

På onsdagen, den 6:e januari 2021, fick frågan ett smärtsamt och tydligt svar. Ja, Trump beter sig som en fascistisk ledare. Det var han som initierade och underblåste ilskan hos sina supportrar vilket resulterade i att de genomförde en chockerande terrorattack mot Kapitolium i USA. Hans frenetiska anhängare punkterade den amerikanska demokratins hjärta genom att ta över byggnaden och skrämma bort de folkvalda politikerna.

Annons

Valet av byggnad var ingen slump. Tidigare på onsdagen hade Trump talat på ett möte i Washington DC och upprepat lögnerna om att presidentvalet hade riggats. Han sa bokstavligen till folkmassan att de senare skulle gå tillsammans till Kapitolium. Jag kommer att vara där med er, hävdade han.

Annons

Trump kommer säkert försvara sig med att han bara uppmanade sina anhängare att stödja politikerna som ville ogiltigförklara Joe Bidens vinst. Men när våldet var ett faktum och byggnaden intagen, satte han inte ner foten på flera timmar. Till slut lade han ut en video på Twitter där han lamt bad uppviglarna gå hem. Han hotade inte med hårda straff för att de brutit federala lagar. Han uttryckte ingen avsky för handlingarna. I stället uttryckte han förståelse för deras känslor kring det ”riggade” valet och sa: ”Vi älskar er.”

Så talar en auktoritär ledare till sina stormtrupper. Det är uppenbart varför han inte skällde ut dem, han står ju på deras sida. I hans värld visar kaoset perverst nog att fler delar hans ilska över valförlusten.

Det finns nog de som reagerar på termen fascist. Men faktum är att USA nu styrs av en president som har en egen kriminell styrka med stort våldskapital. Trump talade mjukt till dem eftersom han uppfattar det som att han styr dem. Även hans dotter Ivanka Trump beskrev våldsverkarna som ”patrioter” på Twitter. Hon raderade sedan inlägget, men det avslöjar att Vita huset kontrolleras av en laglös klan som betraktar terrorister som patrioter.

Det är illa nog att Donald Trump i två månader har försökt upphäva ett demokratiskt val. Tio tidigare försvarsministrar gick nyligen ut och varnade för att Trump skulle använda militären för att stanna kvar vid makten. Nu bevisar Trump det många var oroliga för: han kommer aldrig att protestera mot våld om det gynnar honom. Tidigare har han mest flörtat med högerextremister genom att till exempel be gruppen Proud boys att vara beredda. På onsdagen gick han över gränsen för förhoppningsvis sista gången.

Annons

Annons

Det borde skrämma livet även ur republikaner. De har i fyra år tolererat och slätat över hans auktoritära handlingar. Men när det amerikanska folkets heligaste hus ockuperas av presidentens ”älskade” armé måste även republikanerna ta sitt ansvar och ställa Trump inför riksrätt. USA är under attack och det kan inte försvaras av mannen som initierade våldet. Det kan inte ledas av en fascist.

Det senaste dygnet har alltfler republikanska politiker öppet erkänt att presidenten orsakade attacken. Enligt CNN diskuterar nu flera ministrar i Vita huset om de ska försöka avsätta Trump med hjälp av det 25:e tillägget i konstitutionen.

Men det räcker inte med att tvinga bort Trump. Hans politiska arv – en aggressiv högerextremism som föraktar demokratin – lever vidare. Timmar efter attacken påstod programledaren Tucker Carlson i Fox News att onsdagens händelser orsakades av USA:s bristfälliga valprocesser. Och 127 republikaner röstade ja till att underminera Bidens vinst.

Trump har otaliga hantlangare som medvetet upprepar hans antidemokratiska konspirationsteorier.

Det är också talande att flera journalister och politiker har beskrivit onsdagens attentat som icke-amerikanskt. Som om de inte kan ta in att deras egna landsmän utfört en attack mot det egna landet. I stället användes det mildare ordet mobb bland annat av Joe Biden på onsdagen och i rubriksättningen på New York Times och Washington Post [Uppdatering: på torsdagen använde Biden begreppet "inhemska terrorister" i ett nytt tal och påtalade vikten av att inte beskriva förövarna som "demonstranter"].

Annons

Annons

I grund och botten vilar det på en rasistisk föreställning om att vita amerikaner inte kan vara inhemska terrorister. Hade Kapitolium i stället invaderats av Black lives matter hade rörelsen terrorstämplats direkt. Och det hade knappast dröjt flera timmar innan nationalgardet dök upp för att återta byggnaden.

Men nu var terroristerna vita och de kunde ostört skända Kapitolium i vad som kändes som en evighet.

På torsdagsmorgonen kunde Donald Trump, förskansad i Vita huset, se på sitt favoritprogram ”Fox & friends” där kommentatorn Ainsley Earhardt hoppades att presidenten kunde ”förlåta” vicepresidenten Mike Pence eftersom han inte försökte stoppa Joe Bidens vinst. Hennes lojalitet till den stora ledaren var alltså intakt trots kuppförsöket. Och hon är inte ensam.

Faran är därför inte över. Den riktigt otäcka frågan är vad Trumps vapendragare gör om han avsätts i förtid och därmed förvandlas till en martyr.

Artikeln, som publicerades natten till torsdag, har uppdaterats med ny information.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy