Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Pandemilag på plats. Sent omsider.

Pandemilagen debatteras av socialminister Lena Hallengren (S), Karin Rågsjö (V) och talman Andreas Norlén (M).Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vid elvatiden på fredagen lät talman Andreas Norlén sin tunga ordförandeklubba dunsa i riksdagens bord. Den nya pandemilagen, officiellt kallad En tillfällig covid-19-lag, var därmed godkänd. Med den bantade riksdagens röstsiffror 45–10.
Den rekordsnabba behandling förslaget fått i riksdagen innebär att Sveriges nya pandemilag, som presenterades så sent som i måndags, börjar gälla redan på söndag.
Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde på fredagsmorgonen klart att den nya lagen kommer att användas, och det ”i närtid”. Och några timmar senare förklarade statsministern att deltagargränsen på åtta personer ska gälla även på privata tillställningar.
Låt vara att debatten i kammaren inte var våldsamt het, logiskt med tanke på att samtliga riksdagspartier i grunden stödjer lagen. Det var ändå inte tal om någon promenad i parken för regeringen.
Som väntat fick socialminister Lena Hallengren (S) och övriga regeringen gott om stryk för sin senfärdighet. Lagen borde ha funnits på plats vid det här laget, eller ännu hellre i god tid innan pandemins andra våg började skölja över svenska folket och ytterligare anstränga sjukvårdsavdelningar och vårdpersonal.
”Man kan inte säga att tajming är den här regeringens grej”, konstaterade en kritisk Camilla Waltersson Grönvall, moderat ledamot i socialutskottet, vasst. Hon slog, inte helt utan fog, fast att den historiska domen mot regeringen kan bli hård. Dock bör det i ärlighetens namn tilläggas att även Moderaterna och andra oppositionspartier blev överrumplade av vinterns covid–19–explosion.
Det fanns andra tvisteämnen i debatten. Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tillhörde dem som ville ge regeringen bakläxa för att lagen inte är tillräckligt tydlig vad gäller kompensation till företag som tvingas begränsa sin verksamhet. Svenska Taxiförbundet tar i ett pressmeddelande upp denna aspekt; förbundet pekar på att nuvarande regler skapar ”enorm orättvisa mellan olika branscher”.
Men socialminister Lena Hallengren stod på sig. Hon framhöll nackdelarna med att skriva in detaljerade ersättningsregler i en ramlag. Bättre, menade hon, att kompensera drabbade företag budgetvägen. Enskilda företag – kanske en frisersalong eller ett gym, utan stora finansiella tillgångar – lär inte hålla med.
Nu är ändå den tillfälliga pandemilagen på plats. Det är utmärkt, den lär behövas i de fall smittskyddslagen eller ordningslagen inte är flexibel nog. Med den nya lagen kan regeringen, kommuner och förvaltningsmyndigheter låta stänga gallerior eller parker där för många människor trängs, begränsa kollektivtrafik och ange öppettider för butiker. Allt för att minska risken för ännu mer spridning av covid-19.
Ja, det kan handla om ingripande åtgärder i individens fri- och rättigheter. Sådana åtgärder bör aldrig beviljas lättvindigt. Men om året 2020 visade något, så var det att liv – många liv – står på spel.
Gå till toppen