Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Peter Blomstrand

Peter Blomstrand, Lund, har avlidit i en ålder av 73 år. Han efterlämnar hustrun Ann, barnen Johannes, Ebba, Karin och Olof, fyra barnbarn och sex syskon.

Västgöta Nation i Lund har sorg. Vi har förlorat en mångårig vän, viktig medarbetare och hedersledamot. För en studentnation är det av största betydelse att ha tillgång till tidigare studenter, som parallellt med sitt yrkesliv fortsätter att stödja och berika nationslivet med välvilja och erfarenhetsbaserad kunskap. Detta gjorde Peter Blomstrand med eftertryck.
Efter studentexamen i Skara 1966 kom Peter till Lund, Västgöta nation och Västgötagården. I nationslivet var han en närvarande person som medverkade på alla plan, aldrig genom buller eller stora åtbörder utan genom lågmäld reflektion, stil och finess, karaktärsdrag som följde honom hela livet.
När man kunde tro att han behövde ta igen sig axlade han i stället ytterligare tungt ansvar som kurator respektive husförman. I den sistnämnda egenskapen var han den drivande kraften bakom Västgötagårdens 20-årsjubileum 1974.
Peter förblev Lundabo livet ut. Han var utbildad revisor, vilket gav nationen nya möjligheter att ta hans kompetens i anspråk. Trots yrkeskarriär och starkt engagemang i familjelivet verkade Peter under tre decennier som nationens revisor, en post av stor betydelse för kontinuiteten i dess verksamhet.
Västgöta nation, liksom andra studentnationer, byter hela tiden ut sina förtroendevalda. Man kan säga att så fort de blivit varma i kläderna ska de avgå. Detta är inget konstigt utan en del i den träning i ansvarstagande och ledarskap som studentnationerna tillhandahåller. Det förutsätter dock att det finns unika personer som Peter Blomstrand att tillgå. Värdet av hans insats som revisor och vuxet föredöme kan inte nog betonas.
Peter var en person med breda intressen och kunskaper. Den som tror att en revisor måste vara en siffernörd borde ha träffat Peter Blomstrand. Han behärskade visserligen siffror men det var hans lågmälda personlighet i förening med hans starka intresse för andra människor, kultur, samhällsliv och upprätthållandet av goda traditioner som utmärkte honom.
Hans tid som aktiv pensionär blev alltför kort men en tröst är att han fick ett rikt liv i sin familje-, yrkes- och vänkrets, i vilken Västgöta nation ingick. Nationen hade lyckan att i mycket hög grad få ta del av hans kompetens och generösa personlighet. Peter saknas oss!
Hans Albin Larsson
Inspektor, Västgöta Nation i Lund
Gå till toppen