Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nöjesimperiet räddas – tidigare ägarna köper tillbaka Swing Inn

I november gick ett av Malmös stora nöjeshus i konkurs, vilket gjorde att verksamheter som Privé, Swing Inn, Elysée, Pickwick Pub och Orvars korvar stängde. Nu står det klart att verksamheten köps av ett bolag som drivs av de tidigare ägarna: familjen Walterström.

The Pickwick Pub och alla de andra verksamheterna i nöjeskvarteret Malmborgen stängde i slutet av november.Bild: Peter Frennesson
Dan Walterström är en av Malmös största nöjeslegendarer. Efter att i mitten av 60-talet ha startat popklubben Klubb Bongo flyttade han över sin verksamhet till kvarteret Gustav Adolf intill Gustav Adolfs torg 1968. Där har under åren nöjesimperiet Swing Inn AB byggts upp med nattklubbarna Privé och Swing Inn, puben Pickwick, restaurangerna Elysée, Gränden, S:t Markus vinkällare samt gatuköket Trottoarköket Orvars korvar. 52 år efter starten är det sonen Markus Walterström som är vd.
Men pandemin gjorde att nöjesimperiet förra året hamnade i ekonomiska problem och i slutet november kom beskedet att Swing Inn AB försattes i konkurs. Då hade företaget cirka 30–40 anställda.
Nu kan Dygnet Runt avslöja att konkursförvaltaren Ola Sellert har hittat en köpare till konkursboet. En inte oväntad sådan.
– Ja, anbudsförfarandet slutade i att hela verksamheten är såld till företaget La Misette som kontrolleras av familjen Walterström, säger Ola Sellert.
Han berättar att verksamheten annonserats ut till försäljning, men att intresset var väldigt begränsat.
– Det var ingen som kontaktade mig och var beredd att ta över verksamheten. Så mitt alternativ var att sälja egendomen i lokalen på auktion och jag bedömde att det skulle ge mindre pengar än den lösningen vi nu hittade med La Misette, säger Ola Sellert.
Bild: Peter Frennesson
Markus Walterström berättar i ett skriftligt svar till Dygnet Runt att de hela tiden haft förhoppningen att kunna köpa tillbaka verksamheten och att de är väldigt glada att affären gått igenom.
”Det är självklart roligt ur många hänseenden. Inte minst för våra gäster och personal. Swing Inn är ju en naturlig fortsättning från Klubb Bongo och 56 års verksamhet och därför är det roligt att kunna fortsätta i ytterligare minst 56 år”, skriver Markus Walterström.
Planerar ni att de tidigare verksamheterna ska återuppstå i tidigare skick eller kommer ni att tänka nytt?
”Ambitionen är att öppna upp verksamheten som den var tidigare”, skriver Markus Walterström.
När hoppas ni kunna öppna igen?
”Vi kommer ej öppna upp innan vi är helt säkra på att coronapandemin är över. I väntan på detta utnyttjar vi tiden till att restaurera lokalerna. Vi tittar på möjligheten att öppna upp Orvars Korvar tidigare, men exakt när vet vi inte”, skriver Markus Walterström.
Drar ni några lärdomar från den här konkursen som gör att ni ska tänka annorlunda framöver?
”I vårt fall var konkursen en direkt följd av coronapandemin. Samtliga av våra nattklubbar tvingades stänga redan i mars, och i stort sett alla julbord avbokade på S:t Markus Vinkällare. Spiken i kistan blev förbudet med alkoholservering på kvällarna samt utlovat, men uteblivet stöd från staten. Att dra någon lärdom av detta måste vara omöjligt”, skriver Markus Walterström.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Instagram.
Gå till toppen