Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Schweiz spår ökad tillväxt trots turistkris

Den schweiziska ekonomin spås under 2021 och 2022 att växa rejält jämfört med den genomsnittliga tillväxttakten. Men hotell och restauranger drabbas svårt.

Ett kafé i den schweiziska staden Lausanne strax före jul.Bild: Laurent Gillieron/AP/TT
– Vid sidan av en ökande konsumtion så är investeringar en drivande faktor: Bolag brukar i vanliga fall hålla tillbaka under kriser. Men så snart de har möjlighet att planera framåt så kommer vi att se ett uppsving, säger regeringens chefsekonom Eric Scheidegger i en intervjun med tidningen NZZ am Sonntag.
Chefsekonomen uppskattar att landets BNP kan öka med runt 4 procent per år.
Den positiva prognosen baseras på en uppskattning att delar av den globala ekonomin kommer att börja återhämta sig under 2021, enligt Scheidegger som säger att detta förutspås gynna landets tunga exportsektor.
Besöks- och turistnäringen däremot har stora problem, närmare hälften av landets hotell och restauranger riskerar att gå i konkurs. Det uppger arbetsgivarorganisationen Gastrosuisse.
Omfattande ekonomiska insatser krävs då 98 procent av 4 000 tillfrågade näringsidkare säger att de behöver finansiellt stöd, och hälften att de riskerar att gå i konkurs. I oktober, med den andra coronavågen, varnade Gasrosuisse för att 100 000 arbetstillfällen var i farozonen.
Expertmyndigheten SECO presenterade i december en prognos där BNP förutspåddes öka med 3 procent 2021 och 3,1 procent 2022. En rejäl återhämtning från nedgången på 3,3 procent under pandemiåret 2020 – den största ekonomiska svacka som alplandet skådat sedan 1975.
Den schweiziska ekonomin, en av världen mest välmående, har i vanliga fall en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 1,7 procent.
Gå till toppen