Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stödet ökar för riksrätt mot Trump

Demokraternas försök att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt vinner mark. Minst 195 demokrater av representanthusets 435 ledamöter uppges stå bakom förslaget.

Onsdagens gemensamma möte för kongressens båda kamrar om godkännande av valresultatet, strax innan stormningen av Kapitolium.Bild: Erin Schaff/The New York Times via AP/TT
Uppgiften om stödet kommer från Ted Lieu, demokrat från Kalifornien, som är en av tre som skriver på ett utkast.
Förslaget kan komma att läggas fram för representanthuset redan på måndag. Demokraternas gruppledare James Clyburn säger till CNN att det troliga är att förslaget läggs fram ”tisdag eller onsdag”.
Trots det nuvarande stödet är det ännu oklart om det finns tillräckligt med stöd för att en process ska kunna starta mot den avgående presidenten. Och tiden börjar bli knapp.
Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.
Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.
I senaten krävs dessutom två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Det innebär att minst 17 republikanska ledamöter behöver ställa sig bakom anklagelserna.
Regeringen kan också välja att avsätta presidenten genom det 25:e tillägget till konstitutionen. Vicepresident Mike Pence uppges dock vara emot den åtgärden, rapporterar Reuters och hänvisar till en rådgivare till Pence. CNN skriver dock att han fortfarande överväger möjligheten om president Trump verkar göra något som hotar nationens säkerhet.
Även ledande republikaner börjar långsamt sälla sig till dem som kräver Trumps avgång. På söndagen sade senator Pat Toomey, Pennsylvania, att Trump bör gå.
– Jag tror att det vore det bästa för landet att han går så snart som möjligt, sade Toomey till NBC:s inflytelserika program ”Meet the press”.
– Presidenten föll ned i något slags galenskap som var annorlunda. Jag är ledsen om människor inte inser det. Jag anser att det som han gjorde den senaste veckan var mycket annorlunda mot de förolämpande meddelanden på Twitter som var vanliga under hans presidentskap, fortsätter Toomey.
Tidigare har den republikanska senatorn Lisa Murkowski från Alaska krävt Trumps avgång. Hon har länge varit kritisk till presidenten.
Senator Ben Sasse, Nebraska, säger att han definitivt överväger att stödja ett fällande av Trump.
Senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, Utah, har tidigare uttryckt stark kritik mot partikollegan Trump.
Kraven på att ställa president Trump inför riksrätt kommer efter veckans dramatiska utveckling då Kapitolium stormades av en folkhop som eldats på av ett tal där den sittande presidenten upprepade falska påståenden om valfusk. Totalt fem människor miste livet i samband med händelsen.
Gå till toppen