Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Styrande partiet segrar i riggat kazakval

Det regerande partiet segrar stort i parlamentsvalet i Kazakstan. Partiet Nur Otan får över 70 procent enligt vallokalsundersökningar. Landets enda registrerade oppositionella alternativ bojkottar valet.

President Kasym-Zjomart Tokajevs parti Nur Otan tog som väntat hem segern i parlamentsval utan opposition. Arkivbild.Bild: Alexei Filippov/AP/TT
Ytterligare två partier som stöttar Nur Otan fick över 7 procent vardera, vilket innebär att de får vara kvar i parlamentet.
Men Nur Otan segrade i ett val utan opposition.
Det enda parti som ser sig som oppositionellt, Nationella socialdemokratiska partiet (ANSDP), bojkottar valet i protest mot ett valsystem som partiet anser riggat.
Inget val i landet har hittills bedömts som fritt eller rättvist av valobservatörer från väst.
Många invånare i huvudstaden Nur-Sultan, tidigare Astana, har uppgett för AFP att de inte tänkte rösta, antingen på grund av att det varit för kallt ute eller att för det inte funnits några verkliga alternativ till det sittande partiet.
Den sittande presidenten Kasym-Zjomart Tokajev har inför valet lovat att genomföra gradvisa politiska reformer.
Landets tidigare president Nursultan Nazarbajev styrde landet med järnhand i 29 år och lämnade 2019 över posten till Tokajev. Den nu 80-årige Nazarbajev sitter dock kvar som ordförande i det styrande partiet Nur Otan.
Många i oppositionen anser att president Tokajev är satt på posten som en frontfigur fram till att Nursultan Nazarbajevs äldsta dotter Dariga Nazarbajeva kan ta över presidentposten. Hon var i dagens parlamentsval ett av namnen på Nur Otans valsedel, vilket lett till spekulationer om hon i ett senare skede planerar att ställa upp som presidentkandidat.
Gå till toppen