Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Dagbarnvårdare var ett yrke vi var stolta över

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Med bestörtning läser vi Sydsvenskan artiklar om barnomsorgsbolag och deras ”familjedaghem”.
Själva är vi två före detta mycket stolta dagbarnvårdare. Och vi var många! Vi var anställda av Malmö kommun med barnomsorgsassistenter som tilldelade oss barn på hel-, halv- eller deltid. En lösning som passade många familjer. Och … det fanns en ambition! Dagbarnen skulle få en god utveckling! Våra assistenter följde våra arbeten, erbjöd oss teater och musikupplevelser och var i mångt och mycket vår kontakt med arbetsgivaren och uppdraget.
Så klart var det ett hårt arbete. Frånsett lekgrupper och andra möten ganska ensamt. Från tidig morgon till sena eftermiddagen. Många tider att passa och mycket matlagning. Stor kraft fick vi av vår avdelning i fackföreningen Kommunal. På årsmöten och andra möten var det 90 procents uppslutning. Vi fyllde Folkets hus!
Successivt avvecklade Malmö kommun oss dagbarnvårdare. Barn skulle få samma förutsättningar. Alla skulle möta högskoleutbildade pedagoger och vistas i likvärdiga lokaler på sina förskolor. Deltidsförskolorna försvann. Pedagogerna härifrån liksom dagbarnvårdare fick andra uppdrag på förskolor och skolor.
Vi har nu barnbarn som går och har gått på fina förskolor här i Malmö.
Och så läser vi detta! Barnomsorgsbolag administrerar dagbarnvårdare – som Malmö kommun har avvecklat. I flera fall helt regelvidrigt och till enorma kostnader. Våra skattepengar rakt ut i bolagens fickor! Skäms Malmö kommun!
Gunilla Bengtsson
Kristina Nilsson
Läs också ”Möts av en väldigt stark unken instängd doft som gav kväljningar”
Läs också Ännu ett barnomsorgsbolag stoppas – två år efter att Malmö stad upptäckte bidragsfusk
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen