Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: "Konteramiralens positiva syn är inspirerande, men säkerhetsläget har försämrats."

Konteramiral Ewa Skoog Haslum.Bild: Bezav Mahmod
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Äntligen. Inte bara presentationen av Nobels litteraturpristagare möts med det utropet. När jag frågade Sveriges nya marinchef konteramiral Ewa Skoog Haslum om vad hon tycker om försvarsbeslutet svarade hon:
"Äntligen. Nu har vi fått ett efterlängtat tillskott till marinen."
Det är befriande att höra, efter alla domedagsprofetior om att försvarsbeslutet inte på långa vägar täcker upp för Försvarsmaktens utgifter åren 2021–2025. En del försvarsexperter tycker att marinen fått minst och närmast är Svarte Petter av försvarsgrenarna.
"Det är lätt att nu gapa över mycket, men det är inte helt enkelt att växa, det har vi inte gjort på så många år. Nu ska vi förvalta detta på det mest smarta och långsiktiga sättet", säger marinchefen.
Hon menar också att man måste skilja på vad som är nytt, alltså ökad kvantitet och förmåga, och vad som är omsättning från gammalt till nytt. Marinen kommer att återetablera Älvsborgs amfibieregemente, få två nya ubåtar, modernisera korvetter och minröjningsfartyg, få ytterligare medel för att utveckla den marina logistiken inklusive militärbaser, omsätta en hel del annan materiel samt erhålla luftvärnsrobot på korvetterna.
"I slutet av nästa försvarsbeslutsperiod kommer vi att få två nya ytstridsfartyg som åtföljs av ytterligare två. Vår personella styrka kommer att öka något och här hoppas jag såklart på att vi kan öka vår robusthet och uthållighet. Jag är så nöjd att det nu äntligen sker tillskott. Självklart är att eftersom vi har haft en degraderad förmåga under många år så kommer det att ta tid innan vi växlat upp och med rätta förväntningar kommer vi att ha massvis att göra de kommande åren. Det är oerhört positivt även om jag håller med om att det behövs tillföras mer för att vi ska lösa våra uppgifter i fred, kris och krig."
Marinchefen är optimistisk. Hon ser ljust på marinens framtid och ser fram emot att bygga vidare på de senaste årens utveckling. Marinen är ständigt efterfrågad, framför allt på den nationella arenan, men även internationellt.
Konteramiralens positiva syn är inspirerande, men säkerhetsläget har försämrats. Kan marinen försvara vår 270 mil långa kust i händelse av krig?
"Marinen består av stående förband, kontinuerligt anställd personal. Vi är tillgängliga alla timmar på dygnet. Sjömän, soldater, yrkesofficerare och civila. Sen utbildar vi värnpliktiga och reservofficerare till våra krigsförband. Vi är ständigt närvarande till sjöss med såväl fasta som rörliga sensorer. Vår närvaro är konfliktavhållande och vi övar och opererar med andra just för att skapa säkerhet i vårt område. I händelse av kris och krig är just allt det vi gör i fred viktigt, då samarbetet med andra försvarsgrenar, myndigheter, nationer och organisationer är avgörande."
Hur ser du på könsbalansen i Försvarsmakten?
"Marinen slår rekord i antal värnpliktiga kvinnor, det är mycket glädjande. Men vissa befattningar har höga fysiska krav dit det kan vara svårt att hitta kvinnor. Jag tror att med den träningsmentalitet som finns i samhället så kommer vi på sikt att attrahera och få in kvinnor som klarar de höga kraven. Men det är inget självändamål att siffrorna är lika. Vi ska ha de bästa att välja ifrån, oavsett kön", säger Ewa Skoog Haslum.
Gå till toppen