Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma kommun söker coronavolontärer: ”Vi ska fokusera mer på ensamheten nu”

Redan i våras sökte kommunen efter så kallade coronavolontärer. En ny efterlysning har kommit ut – volontärerna lägga extra fokus på den sociala biten.
– Pandemin har blossat upp och blivit värre. Vi har boende i kommunen som behöver hjälp, säger Susanne Hallberg, enhetschef på kommunens kontaktcenter.

Arkivbild.Bild: Sonny Thoresen
När coronapandemin spred sig i våras behövde många äldre och sjuka få hjälp med saker som att handla mat, gå ut med hunden eller lämna böcker på biblioteket.
I Lomma kommun startades en volontärverksamhet upp som kommuninvånare kunde anmäla sig via om de ville hjälpa till. Sedan förmedlades kontakten till de som anmält att de hade behov av hjälp.
– De som jag hade kontakt med i våras, som tog emot hjälp, var oerhört tacksamma och jättenöjda. Lättade tror jag också, berättar Susanne Hallberg, enhetschef på kommunens kontaktcenter.
Volontärerna själva tyckte att det var givande och kändes bra att kunna hjälpa till. Men under sommaren kom semestern emellan och volontärverksamheten stannade av. Därför lade kommunen ut en ny efterlysning om volontärer i mitten av december.
Susanne Hallberg säger att inga nya volontärer har anmält sig ännu. Men hon är säker på att det kommer bli åtminstone ett par nya som ansluter sig till de dryga tio volontärerna som är kvar sedan i våras.
– Pandemin har blossat upp och blivit värre. Vi har boende i kommunen som behöver hjälp. Det handlar inte bara om att få hem mat och så, utan vi ska fokusera mer på den sociala biten och ensamheten nu, säger hon.
Till exempel kan det handla om att gå en distanserad promenad med någon som känner sig ensam eller att prata på telefon.
– Det är många som är ensamma och mår dåligt, säger Susanne Hallberg och uppmanar alla som vill och kan att anmäla sig på kommunens hemsida.
Gå till toppen