Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö Live ställer in Tjajkovskijfestivalen

Om två veckor skulle Malmö Live konserthus ha haft premiär på sin stora Tjajkovskijfestival som på grund av pandemin skulle bli helt digital. Men på måndagen kom beskedet: festivalen ställs in helt.

Det blir ingen Tjajkovskijfestival för dirigenten Robert Trevino och Malmö symfoniorkester.Bild: Håkan Röjder
När Malmö Live konserthus i maj 2020 presenterade programmet för den kommande säsongen var den stora Tjajkovskijfestivalen höjdpunkten. Efter att ha gjort en festival om Beethoven och en om Stravinskij var det nu dags för den ryske 1800-talstonsättaren.
Men pandemin gjorde att den planerade festivalen förvandlades till en fjorton dagar lång digital festival och tanken var att det skulle bli första tillfället där Malmö Live testade att livesända inför en betalpublik. Förutom Tjajkovskijs sex symfonier skulle det även bli en Nalle-konsert på ”Svansjön”-tema, panelsamtal, jazztolkningar, diskussioner om homosexuellas rättigheter och mycket annat med start den 25 januari.
Läs också Malmö Live testar ta betalt för digital Tjajkovskij-festival
Fast inget av detta kommer att bli av. På måndagseftermiddagen meddelade Malmö Live att de tvingas ställa in festivalen helt.
– Vi har gjort en grundlig, samlad riskbedömning att vi i nuläget inte på ett tillräckligt säkert sätt för alla inblandade kan genomföra vare sig ordinarie MSO-konserter eller en så storskalig satsning som Tjajkovskijfestivalen. Det finns inga indikationer på att läget är avsevärt bättre om bara några veckor. Det skulle vara oansvarigt av oss att nu samla alla de musiker, medverkande och produktionsmedarbetare som behövs för att förbereda och genomföra konserter och en festival av denna kaliber, hur gärna vår publik och vi alla än både vill och längtar efter det, säger Malmö Live konserthus vd Maria Frej i ett pressmeddelande.
Malmö Live konserthus vd Maria Frej.Bild: Mats Bäcker
De anställda ska fortsätta arbeta hemifrån och förhoppningen är att om en vecka kunna presentera ett nytt program för våren där man från och med mitten av februari kan börja starta upp konsertverksamheten successivt med både livemusik och nyinspelat material.
Gå till toppen