Annons

Annons

Skåne

Pendlare får fria snabbtester i Helsingör hela veckan

Under hela den kommande veckan kommer Helsingörs kommun att göra fria snabbtester på pendlare vid färjeterminalen. Det är ett tillfälligt erbjudande, eftersom Danmark införde hårdare covidregler i helgen.

I fyra år har Ann Canovill pendlat till sitt jobb i Danmark. Sedan den 9 januari krävs det covidtester varje vecka. På måndagen bjöd Helsingör på gratistester. Nu hoppas hon på en allmän lösning för regionen.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

– Jag kan inte lägga ut tusentals kronor i månaden på tester hos privata vårdgivare. Det kan man inte begära av folk för att de ska kunna åka till sitt arbete, säger Ann Canovill från Höganäs.

I helgen letade hon med ljus och lykta efter information om hur hon skulle testa sig. Hon skrev också mejl till olika politiker i Helsingborg, Höganäs och regionen. Eftersom det var helg fanns inga danska myndigheter på plats som kunde ge några svar, berättar hon. Det var mer en tillfällighet att hon hittade information från Helsingörs kommun om fria tester på måndagen. När HD och Sydsvenskan träffar henne vid Knutpunkten är hon på väg över för att testa sig. Den här dagen blev det inget arbete.

Annons

Testningen öppnade redan kvart i sex på morgonen och fortsatte till en kvart före midnatt under måndagen. Helsingörs stad hade köpt ett testavtal med Copenhagen Medical under söndagen och måndagen för att provta inresande för covid-19, eftersom man infört restriktionerna med så kort varsel. På måndagseftermiddagen ändrades det tillfälliga erbjudandet till att gälla hela veckan. Den som har en färjebiljett kan testa sig utan att boka tid.

Annons

För Ann Canovill gick testet på några få minuter, efter efter en kvarts köande. På färjan tillbaka fick hon svaret i form av ett sms.

Negativt.

Liksom alla andra Sundspendlare behöver hon ett negativt provsvar en gång i veckan för att kunna fortsätta pendla. Hon arbetar som butikschef i en hälsokostbutik i Kongens Lyngby.

– Man får vara glad i dag att man har ett jobb att gå till i dessa tider. Integrationen över Sundet är superviktig för oss. Jag har pendlat till Danmark i fyra år. Nu har jag fått svar från Peter Danielsson att han tittar på frågan. Själv ska jag ska försöka fortsätta testa mig i Danmark. Det är enda lösningen, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) hänvisar till sjukvården, som ansvarar för testningar i Skåne. ”Det pågår ett aktivt arbete i Region Skåne för att hitta en lösning”, svarar han HD och Sydsvenskan.

Annons

– Jag vet inte hur många vi är som pendlar dagligen till Danmark, men provtagningen måste ökas för att vi ska ha en chans att fortsätta arbeta, säger Ann Canovill.

I Sverige ska man ju inte testa sig om man inte har symtom och man får inte ens hämta ut test på apoteket, Ann Canovill

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy