Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Skandiamannen – en alldeles för vanlig mördare?

”Den omöjlige mördaren? Eller den perfekte mördaren?”

Den 10 juni 2020 lades den 34 år långa Palmeutredningen ner eftersom utredarna inte kunde ”komma runt” den så kallade Skandiamannen, Stig Engström. I Lars Olof Lampers ”Palmemördaren” granskas åklagarens anklagelser och påståenden om honom.Bild: Göran Ärnbäck/Expressen/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Den 10 juni 2020 avslutade chefsåklagare Krister Petersson brottsutredningen efter mordet på Olof Palme med att peka ut personen han bedömde som den mest sannolike gärningsmannen: Stig Engström. Denne var vid mordtillfället reklamkonsult på Skandia i hörnet Sveavägen–Tunnelgatan, numera Olof Palmes Gata, och figurerade senare i flera journalisters och privatspanares artiklar och böcker under alias som Skandiamannen eller Sture E. Men han finns ingenstans att hitta i förteckningen över de 86 misstänkta med beteckningar som ”nynazist”, ”kuf i Vasastan” eller ”oidentifierad rättshaverist” som finns i Granskningskommissionens rapport från 1999.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen