Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storbritannien trappar upp vaccineringarna

Coronaviruset sprids med enorm fart i Storbritannien och myndigheterna tar nu till nya åtgärder för att trappa upp vaccineringarna. Under måndagen öppnar sju stora vaccineringscentrum i landet.

John Elphinstone får en dos av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 på Pentlands Medical Centre i Edinburgh, Skottland. Sju nya stora vaccineringscentrum öppnar i Storbritannien under måndagen.Bild: Russell Cheyne/AP/TT
Från och med i dag kan britterna vaccinera sig på bland annat ett fältsjukhus i London, en fotbollsarena i Bristol, en racingbana i Epsom och på en tennisklubb i Manchester. Det är några av de sju stora vaccinationscentrumen som nu öppnar runt om i Storbritannien, i ett försök att öka vaccinationstakten.
Storbritannien var först i världen med att godkänna vaccinen från Pfizer-Biontech och Astra Zeneca och vaccinerar nu omkring 200 000 personer om dagen, eller 1,4 miljoner människor i veckan, enligt landets hälsominister Matt Hancock.
Det räcker inte för att nå vaccinationsmålen.
Tanken är att hälso- och sjukvårdspersonal, samt alla riskgrupper, så som personer på vårdboenden, de över 70 år och sådana som har tidigare diagnoser, ska vara vaccinerade till den 15 februari – och för att nå det målet måste två miljoner människor vaccineras per vecka.
”Storbritanniens vaccinationsplan kommer att vara hörnstenen i vår väg ut ur pandemin, men vi måste fortsätta att bidra, genom att stanna hemma, följa restriktionerna och fortsätta att ha koll på våra händer, ansikten och avståndet när vi rör oss ute”, skriver Hancock i ett uttalande.
Hälsoministern kommer senare under måndagen att presentera detaljerna i vaccinationsprogrammet, som är det största i Storbritanniens historia.
Utöver de nya stora vaccinationsmottagningarna kommer hundratals fler läkarmottagningar, sjukhus och apotek att börja erbjuda vaccin den kommande veckan, enligt regeringen.
Hittills har över 81 000 britter avlidit efter att ha smittats av coronaviruset, vilket är den femte högsta dödssiffran i världen. Över tre miljoner människor har testat positivt för viruset i Storbritannien.
Gå till toppen