Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett olycksoffer identifierat i Indonesien

Flygplanet som störtade i havet utanför Jakarta i lördags var sannolikt intakt och bröts sönder först när det träffade vattenytan. Ett dödsoffer identifierades på måndagen.

Dykare bärgar delar av flygplansvraket som störtade i närheten av Indonesiens huvudstad Jakarta i lördags.Bild: Achmad Ibrahim/AP/TT
Det rör sig om en man i kabinpersonalen som blev 29 år. Hans identitet fastställdes enligt polisen med fingeravtryck.
På havsbotten fortsatte dykare att samla ihop mänskliga kvarlevor, personliga ägodelar och flygplansdelar så länge det var dagsljus.
Söklaget har avgränsat ett vrakområde där man med hjälp av ett fjärrstyrd robot hoppas kunna lokalisera och bärga flygplanets svarta lådor. Förhoppningen är att informationen som de innehåller, inspelningar från cockpit och flygdata, ska göra det möjligt att förstå vad som hände när planet kraschade.
– Det finns så mycket vrakspillror där nere och vi har bara lyft bort några få delar. Förhoppningsvis kan vi hitta lådorna när vi fått bort mer, säger marinbefälet Yudo Margono
Det väntas ta tre dagar att få ut informationen från lådorna sedan de bärgats, enligt Indonesiens nationella transportsäkerhetsnämnd (KNKT) som inte finner det troligt att planet exploderade i luften.
– Vi kan inte säga det med säkerhet, men vrakdelarna är spridda över ett område som inte är allt för stort. Om det hade exploderat i luften skulle vrakdelarna ha varit utspridda över ett större område, säger haveriutredaren Nurcahyo Utomo.
62 personer, varav 10 barn, fanns ombord när Boeing-planet från indonesiska Sriwijaya Air störtdök till synes oförklarligt fyra minuter efter att ha lyft från Jakarta i lördags.
Det var på väg mot Pontianak på Borneo. Alla ombord var indoneser enligt myndigheterna.
Flygsäkerheten i Indonesien har länge haft dåligt rykte, och under många år var landets flygbolag inte välkomna i EU och USA.
Fakta

Flygsäkerhet i Indonesien

Händelsen utanför Jakarta är den tredje stora flygkraschen på drygt sex år i landet.

Före lördagens krasch hade 697 människor omkommit i landet under perioden, i händelser med både privata och militära plan. Det gör Indonesien till världens dödligaste med avseende på flygolyckor, enligt Aviation Safety Networks sammanställning.

Från 2007 till 2018 förbjöd EU indonesiska flygbolag efter en serie krascher och rapporter om dålig tillsyn och underhåll. Mellan 2007 och 2016 sänkte USA sin säkerhetsutvärdering för flygbranschen i landet.

Flygsäkerhetsstatistiken för landet har dock förbättrats de senaste åren, och 2018 gav FN Indonesien en positiv utvärdering.

Gå till toppen