Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företag slutar stödja Trump efter stormningen

Deutsche Bank, Amazon och American Express – för att nämna några. Allt fler företag tar sin hand från USA:s president Donald Trump efter stormningen av Kapitolium. Många slutar även stödja de 147 republikanska politiker som röstade emot att godkänna Joe Bidens presidentskap.

Flera stora internationella företag har avslutat sina samarbeten med Donald Trump efter stormningen av Kapitoleum. Arkivbild.Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Det började med att Twitter och Facebook spärrade Donald Trumps sociala medie-konton. Sedan meddelade e-handelsleverantören Shopify att alla e-handelsaffärer kopplade till presidenten stängs ned, och kort därefter fick hans golfanläggningar nobben från att arrangera de prestigefyllda tävlingarna PGA och British Open.
Trumpanhängarnas stormning av kongressbyggnaden Kapitolium förra veckan har fått konsekvenser för Donald Trump rent ekonomiskt – och listan på företag och organisationer som tar avstånd från honom blir nu allt längre.
Bland annat meddelade Deutsche Bank, som är Trumps största långivare med runt 340 miljoner dollar utlånade till hans familjebolag The Trump Organization, på tisdagen att de inte kommer att göra affärer med presidenten i framtiden. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till New York Times.
Notan ser ut att bli dyr även för många av de 147 republikanska kongressledamöter som den 6 januari röstade emot att certifiera Joe Bidens presidentskap. Flera internationella storbolag har valt att pausa all finansiering till ledamöterna, rapporterar CNN.
”Vi har tagit hänsyn till de destruktiva händelserna för att undergräva ett legitimt och rättvist val vid Kapitolium och kommer att pausa politisk givande från vår politiska kommitté till dem som röstade mot certifiering av valet”, säger representanter för hotellkedjan Marriott i ett uttalande, enligt CNN.
Andra företag som har strypt sponsringen är American Express, Amazon, telekombolaget At&T och Mastercard.
Flera ytterligare storföretag har dessutom valt att pausa finansieringen till samtliga politiker, oavsett om de röstat emot certifieringen av Biden eller inte. Det rör sig bland annat om nätjätten Facebook, banken JP Morgan, biltillverkaren Ford och Google.
”Vi har fryst alla politiska bidrag medan vi granskar och omprövar dess principer efter förra veckans djupt oroande händelser”, säger Julie McAlister, talesperson för Google, till CNN.
Gå till toppen