Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Frukostkaffet gör vi på gasolköket”

Vittnesmålen från det omfattande snöovädret i delar av Norrlands kustland hopar sig. ”Vi har varit utan ström sedan i går kväll”, säger Inga-Lena Arkeflod.

En bil har körde fast i snöovädret i Umeå på tisdagsmorgonen.Bild: ERIK ABEL / TT
Inga-Lena bor i Noraström i Kramfors kommun där omkring 3 000 hushåll saknade ström på tisdagsmorgonen. Hon berättar att de var förberedda på strömavbrott och därför hade kaminen laddad med ved.
– Och frukostkaffet det gör vi på gasolköket i dag, säger hon på telefon till TT.
I väntan på att snön lättar och plogbilen kommer fram jobbar hon hemifrån.
– I alla fall så länge som jag har batterier kvar i telefonen och kan göra det.
Jerry Vikner bor i Husum i Örnsköldsvik. Tidigt på tisdagsmorgonen fick han skotta de 200 meterna från hemmet till den lite större vägen med traktor. Han uppskattar snödjupet till 50 centimeter. När TT når honom på telefon är han på väg till jobbet som grävmaskinist i Umeå.
– Vi ligger i 40 kilometer i timmen nu på E4:an bakom en plogbil, säger han.
Även Jerry Vikners hem saknade tidvis ström under måndagsnatten.
– Men det märkte man inte av. Däremot vinden, den väckte mig flera gånger.
Marthin Jönsson bor utanför Sollefteå. När han vaknade var den flera hundra meter långa vägen från hemmet fram till Riksväg 90 helt snötäckt. På sina håll med ett djup på 1,5 meter som en följd av de kraftiga vindarna.
– De bildas ju sådana väldiga drivor, säger han.
Att temperaturen ligger runt nollan förenklar knappast skottningsarbetet.
– Det är ju rejäl blötsnö så det kommer att bli tungt att skotta det här. På de värsta ställena får vi nog handjaga, annars hoppas vi kunna använda fyrhjulingen, säger Marthin Jönsson.
Snöfallet kan påverka hemtjänsten i flera kommuner, rapporterar P4 Västernorrland. I Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun förbereder man sig på en besvärlig dag, säger Annika Sjölund på hemtjänsten.
– Vi måste prioritera det nödvändigaste, som mat och medicin. Städning och liknande det kan få behöva vänta nu, säger hon till radiokanalen.
Annie Skimmermo, ambulanssjuksköterska i Västernorrlands län, jobbade under måndagsnatten. Hon beskriver väglaget för P4 Västernorrland som det ”värsta” hon kört i. För att de överhuvudtaget skulle kunna ta sig fram på E4:an var de tvungna att vänta in en plogbil som de sedan kunde lägga sig bakom.
– Du ser ingenting alls, säger Annie Skimmermo.
Gå till toppen