Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grekland: Tillåt resor utan restriktioner – om man är vaccinerad

Den grekiska regeringen föreslår att EU ska utforma ett system där personer som vaccinerats mot covid-19 ska få resa restriktionsfritt, rapporterar Sveriges Radio.

En strand på den grekiska semesterön Rhodos.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta då många länder har krav på att man ska ha coronatestat sig eller sätta sig i karantän.
Turism är en viktig inkomstkälla för Grekland. I förslaget, som presenteras genom ett brev av premiärministern Kyriakos Mitsotakis till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skriver Mitsotakis att Grekland aldrig kommer införa krav på att de som reser till landet ska ha vaccinerats. Men, skriver han, de som har gjort det borde slippa alla restriktioner. Detta kan också uppmuntra personer att vaccinera sig, menar premiärministern.
Flera andra länder har öppnat för liknande lösningar. Men kritik har också lyfts fram: Bland annat en rädsla för att människor kan komma att delas in i A- och B-lag, rapporterar SR – där vissa har mer frihet än andra.
Gå till toppen