Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FBI varnade internt för våldsanvändning

En polisman vaktar ett avspärrat Kapitolium i Washington DC, efter stormningen förra veckan. Nödläge har utlysts i staden inför Joe Bidens installation den 20 januari.Bild: Patrick Semansky/AP/TT
Den federala polisen FBI uppgav efter stormningen av USA:s kongress att det inte fanns underrättelseinformation om planerat våld från de Trumpanhängare som skulle demonstrera där. Men ett FBI-kontor i Virginia utfärdade internt en uttrycklig varning för att extremister planerade att använda våld, rapporterar The Washington Post.
I varningen dagen före oroligheterna nämns en diskussion på internet med uppmaningar som: ”Kongressen behöver höra glas krossas och dörrar sparkas in. . . Var våldsamma. Sluta kalla detta en marsch, kampanj eller protest. Åk dit förberedda på krig.”
FBI har efter attacken mot Kapitolium internt varnat för att en rad väpnade protester planeras i landet inför maktskiftet den 20 januari, då tillträdande president Joe Biden svärs in, rapporterar amerikanska medier.
Omkring 15 000 soldater ur USA:s nationalgarde beräknas vara utkommenderade i Washington DC under ceremonin.
Sittande president Donald Trump har godkänt att nödläge utlyses i huvudstaden fram till den 24 januari med anledning av säkerhetsläget, meddelar Vita huset.
Gå till toppen