Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerna har högre utbildning än väljarna

Sverigedemokraterna har lägst andel högutbildade riksdagsledamöter. Högst andel har Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Riksdagsledamöterna har en betydligt högre andel med högre utbildning än befolkningen i stort. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
En kartläggning av Statistiska centralbyrån visar att av SD:s ledamöter är 34 procent högutbildade. Högst andel högutbildade har Miljöpartiet, där 75 procent av ledamöterna har en eftergymnasial utbildning. Därefter kommer Vänsterpartiet med 64 procent. Resterande riksdagspartier ligger mellan 47 och 57 procent högutbildade.
Samtliga partier har en högre andel högutbildade än befolkningen i stort. Hälften av ledamöterna har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. Motsvarande siffra för de röstberättigade är 22 procent.
Av samtliga riksdagspartier har 56 procent av de kvinnliga ledamöterna en högre utbildning jämfört med 46 procent för de manliga. Bara Liberalerna och Sverigedemokraterna sticker ut med en lägre andel för de kvinnliga ledamöterna.
Nästan tre av fyra högutbildade riksdagsledamöter har en utbildning inom pedagogik och lärarutbildning, humaniora och konst samt samhällsvetenskaplig utbildning. Motsvarande andel inom befolkningen är 52 procent.
Kartläggningen visar också att sex av tio ledamöter är yngre än 50 år. Bland den röstberättigade befolkningen är motsvarande andel 46 procent. Högst andel under 50 år har Sverigedemokraterna (77 procent) och Vänsterpartiet (75 procent). Lägst andel under 50 år har Liberalerna och Kristdemokraterna (55 procent).
Gå till toppen