Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittspridningen i Skåne ökar mest bland yngre – sju av tio nya covidfall under femtio

Mer än tiotusen nya fall av covid registrerades i Skåne under årets första vecka. Men det är de yngre som tar smittspridningen till denna rekordnivå. I åldersgruppen över 70 år minskade de nya fallen.

Bild: Daniel Rydén
Under årets första vecka (4-10 januari) registrerades 10 066 nya fall av covid i Skåne. Det är den högsta veckosiffran hittills.
Men utvecklingen skiljer sig kraftigt åt mellan de olika åldersgrupperna.
• Av den gångna veckans nya fall var sju av tio smittade yngre än femtio år. Denna grupp står också för 91 procent av ökningen i smittspridningen.
• I åldersgruppen över 70 år registrerades tvärtom fem procent färre nya fall av covid under förra veckan jämfört med veckan före. Här minskade alltså smittspridningen. Och bland dem mellan 50 och 69 år ökade den bara blygsamt.
Detta skulle kunna vara ett gott tecken för den hårt belastade sjukvården i Skåne. Det är de äldre covidpatienterna som är mest vårdbehövande.
Totalt vårdades på tisdagen 566 patienter med covid på sjukhus i Skåne. Det var fem färre än dagen före och mer än sextio färre än vid förra veckans toppnotering, även om siffran fortfarande är hög och innebär en hård belastning på sjukvården.
Av dessa patienter vårdades 60 på iva, två färre än dagen före men fortfarande många. Det finns totalt cirka 65 platser i den skånska intensivvården.
Smittspridningen i Skåne har legat på en ganska stabil nivå under de senaste veckorna, med ungefär trettonhundra nya fall per dygn i genomsnitt. Den dagliga siffran varierar däremot kraftigt, beroende på hur många prover som analyseras.
För första gången minskar nu andelen positiva bland dem som självtestat sig för covid. Den siffran steg stadigt under hela hösten och nådde i slutet av året 37 procent. I förra veckan var 32 procent av de analyserade proverna positiva.
Gå till toppen