Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bröder inför rätta för hedersrelaterad knivattack

Den 31-åriga kvinnan skiljde sig från sin make och träffade en ny man. Det ledde till att hon blev dödshotad – och den nye partnern utsattes för ett mordförsök. Nu ställs kvinnans egna bröder inför rätta för dåden, som enligt åklagaren varit hedersrelaterade.

Två bröder åtalas för knivdådet på en däckverkstad i Malmö 22 september ifjol.Bild: Patrick Persson
”Min bror är bakom mig han försöker döda mig, snälla, snälla hjälp mig”.
Den 31-åriga kvinnan larmade polis från sin bil den 14 augusti ifjol – efter att hon upptäckt att hennes brors BMW körde bakom henne.
Den uppjagade kvinnan berättade för operatören att hon utsatts för flera hot dagarna dessförinnan och fruktade för sitt liv.
Orsaken var att hennes exmake upptäckt att hon träffat en ny man. Exmaken hade därefter berättat detta för hennes föräldrar och syskon.
Och det ledde till att kvinnan fick motta dödshot från både sin bror och exmake.
En polispatrull mötte upp kvinnan och satte henne i säkerhet.
Några veckor senare var kvinnans nye pojkvän och en anhörig på besök på en däckfirma i Malmö. Inne i lokalen blev de attackerade av två män. Båda fick motta flera knivhugg. Värst gick det för pojkvännen, som skadades i både huvudet och ryggen.
När polis anlände till brottsplatsen reagerade de på att personal på däckfirman hunnit städa rent med vattenslang.
Inget av offren ville heller peka ut gärningsmännen. Båda hävdar att det var okända våldsverkare som överföll dem.
Det tror inte kammaråklagare Kajsa Cavallin på. För att styrka det åberopar hon det SOS-samtal som männen ringde från platsen, där deras språkbruk om gärningsmännen antyder att de var välbekanta.
Två andra personer som befann sig på platsen namngav emellertid vilka som legat bakom våldet: den hotade kvinnans två bröder. Men båda vittnena har därefter backat från sina uppgifter.
Åklagare Kajsa Cavallin menar att detta skett av rädsla för repressalier – och menar att de initiala uppgifterna är de korrekta.
Hon åtalar den ena brodern för mordförsök och grov misshandel vid knivdådet – den andre för två fall av grov misshandel.
Likaså ställs den ena brodern inför rätta för olaga hot mot systern som skiljt sig. Hennes exmake åtalas för samma brott.
Advokat Bo Petersson företräder en av de åtalade bröderna. Han avfärdar anklagelserna om hans klient utsatt sin syster för hedersrelaterade hot.
– Det förekommer inga hot och det är helt överspelat. Allt är ett missförstånd. Systern trodde hon var utsatt för hot, men så var det inte. Och det kommer framkomma under rättegången, säger han.
– Att detta skulle vara hedersrelaterat är helt fel. Familjen har varit orolig för systern tidigare och försökt hjälpa henne. Men inte ur ett hedersperspektiv. Det är inte annorlunda än mot vilken syster som helst.
Angående misstankarna om knivdådet på däckverkstaden så medger Bo Peterssons klient att han var på platsen efter händelsen.
– Han har varit på platsen efter att det ägt rum och försökt klara upp situationen. Då har folk trott han varit inblandad vilket han inte varit, säger Bo Petersson.
Gå till toppen