Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är klart att resan måste ha varit nödvändig, annars hade du väl inte åkt

Sara Jonassons insändare har formen av ett brev till MSB:s nyligen avhoppade chef Dan Eliasson.Bild: Peter Frennesson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Öppet brev till Dan Eliasson, före detta generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Dan!
Jag tror att du kanske känner dig lite utsatt och ensam nu. Folkhälsomyndigheten uppmärksammar på sin hemsida att många kan känna sig lite ensamma i dessa tider. ”Om du känner någon som du tror kan känna sig ensam, så kan ett samtal, brev eller ett meddelande göra stor skillnad.” Så, precis som jag brukar, följer jag därför Folkhälsomyndighetens rekommendation och skriver en rad till dig.
Vi känner ju inte varandra, så det kan inte bli så personligt. Men jag kan ju alltid berätta lite om hur min dotter och jag firade jul. Ja, jag läste förstås om dig och din dotter och hur du åkte till Las Palmas för att fira med henne. Hon måste ha blivit jätteglad att du kom. Det kan ju bli lite ensamt annars, att fira utomlands, långt ifrån familjen.
Vilken tur för henne, och för dig, att du är generaldirektör för MSB. Det måste ju varit det som gjorde det möjligt för dig att åka till Kanarieöarna, i något viktigt officiellt ärende (jag föreställer mig att det hade med beredskap att göra, snarare än samhällsskydd). Jag har sett i medierna att du fått skit för att du beskrev resan som ”nödvändig”. Men det är klart att den måste ha varit. Enligt regeringen är det ju bara besöks- och turistresor som beskrivs som icke nödvändiga.
Men jag skulle ju berätta om vår jul. Min dotter är 22 och arbetar i en butik i London. Hon träffar många olika människor varje dag på sitt jobb och smittspridningen i London var mycket hög, så hon bestämde sig för att inte komma hem till Sverige under julen eftersom vi tillhör riskgrupperna. När julen närmade sig kom en ny lockdown i London och butiken fick stänga. Vilket långt jullov hon fått! Det pågår fortfarande, faktiskt.
På julafton öppnade vi julklappar ihop och det var jättemysigt. Vi hade skickat en låda från Sverige och hon en till oss. Vi fejstajmade i datorn och jag satte laptopen på en stol vid granen, så det kändes nästan som om hon var hos oss. Så härligt!
Ja, Dan, du får säkert många brev just nu. Så jag ska inte bli långrandig. Jag vill bara avsluta med ett kanske lite slitet citat, med tanke på det här med ordet nödvändig.
Navigare necesse est, vivere non est necesse.
(Att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt)
Om du vill göra det lite roligare, och liksom mer uppdaterat, kan du byta ut ordet segla mot ordet resa.
Sara Jonasson En enkel människa ur folkdjupet, utan officiella befogenheter
Gå till toppen