Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter uppsägningen: konstnärsmuseets tillgångar kan säljas

Stiftelsen som driver Theodor Jönssons konstnärshem har blivit uppsagda. Den nya styrelsen rekommenderar nu kommunen att sälja tillgångarna till marknadspris. Intäkterna föreslås gå till en minnesfond i konstnärens namn.

Kvarlåtenskapen i Theodor Jönssons gamla lägenhet i Esarps skola kan komma att säljas efter att hyreskontraktet sagts upp av Staffanstorps kommunfastigheter.Bild: Åsa Sjöström
Innan han dog 1966 testamenterade konstnären Theodor Jönsson sitt hem och kvarlåtenskap till Staffanstorps kommun. Ett krav var att hans hem och tavlor skulle bevaras i Esarps skola och där göras tillgängliga för allmänheten.
Det blev omöjligt efter att den stiftelse som driver museet sagts upp från lokalerna i skolan av Staffanstorps kommunfastigheter, och nyligen avgick en majoriteten av styrelsen i protest.
– Enligt mitt sätt att se så finns det inget alternativ till att uppfylla Theodor Jönssons mycket tydligt uttryckta önskemål, utan hans kvarlåtelse ska enligt testamentet bevaras och förevisas i Esarps skola, säger tidigare ordförande Bo Polsten.
En ny styrelse, bestående av moderater och en sverigedemokrat, höll sitt konstituerande möte i måndags.
– Vår rekommendation blir att man ska sälja tillgångarna till marknadspris. Vi har också rekommenderat att behållningen går in i en minnesfond för Theodor Jönsson, säger nya ordföranden Karin Palmqvist (M).
Än har kommunen inte fattat något beslut om försäljning, men reaktionerna på styrelsens rekommendationer har varit positiva, enligt Karin Palmqvist. Exakt vad en minnesfond skulle ha för inriktning är inte helt klart, men en möjlighet är att betala ut stipendier till konstnärer som verkar i Theodor Jönssons anda.
Själv tycker hon inte att det kommunala bidraget på 60 000 kronor går att rättfärdiga när man tittar på besökarantalen. Öppettiderna har vanligtvis varit tre timmar under en söndag i månaden, tio månader per år.
– Jag har suttit där själv när det skulle komma besök. En gång kom det noll personer, en gång kom det två personer. Så gissningsvis har där varit mellan 20 och 40 besök per år.
Vad tillgångarna är värda återstår att se. En omfattande boksamling på 60 hyllmeter och tio flyttkartonger värderades för 20 år sedan till 451 000 kronor, men enligt Karin Palmqvist har det minskande värdet av böcker gjort att det kan handla om så lite som 50 000 kronor.
Till det kommer alla tavlor, möbler, musikinstrument och uppstoppade fåglar som pryder konstnärshemmet. På ett av de större auktionshusen har utropspriset för en Theodor Jönsson-tavla tidigare legat mellan 2 000 och 3 000 kronor.
– Det är ett hem som är fullsmockat och där finns så klart andra värden men jag vågar inte gå ut och prata om några siffror. Där är höga värden men inte astronomiska.
Innan en kommande försäljning rekommenderar styrelsen att kommunen anordnar en Theodor Jönsson-utsällning i konsthallen. Man föreslår även att kommunen inrättar en permanent utställningsmonter i Medborgarhuset som innehåller föremål från hans hem.
Tidigare ordförande Bo Polsten menar att det krävs en förändring i konstnärens testamente för att kommunen ska kunna sälja egendomen. Den nuvarande styrelsen menar dock att det inte krävs, samt att Staffanstorps kommunjurist har fått detta bekräftat av Länsstyrelsen.
Bo Polsten påpekar att besökarsiffrorna har varierat samt att ett par tusen personer kan komma när det är konstrunda – men menar att konstens värde inte bara kan bedömas utifrån det.
– Hemmet och kvarlåtenskapen har ett stort kulturhistoriskt värde. Det visar hur en person kunde leva på den tiden, säger han.
Gå till toppen