Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
HH-tunneln som går till ingenstans.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Digitalmöte om HH-leden med Carl Johan Sonesson.

Bild: Ola Tedin

Annons

Region Skåne vill investera i en tunnel till ingenstans. Och näringslivet får gärna vara med på tåget.

Under onsdagen presenterade Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson (M) det senaste utspelet i läggspelet kring den framtida infrastrukturen kring Öresundsregionen.

Annons

”Vi erbjuder svenska staten att vara med att delägda en framtida Helsingborg-Helsingörförbindelse”, sade Sonesson till de digitalt närvarande journalisterna.

Annons

Enligt honom är den tänkta fasta förbindelsen i norra Öresund en god och lönsam affär. En avgiftsfinansiering skulle potentiellt kunna innebära ett överskott på omkring sju miljarder kronor under åren 2034 till 2050, trodde Sonesson.

Dessvärre är entusiasmen på andra sidan Öresund betydligt mer dämpad. HH-förbindelsen kräver stora investeringar i järnvägsspår på den danska sidan. Och det är ont om plats på Själlands ostkust ner mot Köpenhamn. Dessutom lär tunneln, förvånande nog, inte vara avsedd för godstrafik.

Elefanten i rummet under sammankomsten var att det faktiskt inte spelar någon roll vad regionråd och andra hoppfulla vill och tror – om Danmark inte kommer med på banan blir HH-leden en tunnel till ingenstans. Säkert får den betydelse för närpendlingen mellan norra Själland och nordvästra Skåne. Men till det satsas det nog inte många statliga svenska infrastrukturpengar.

En gemensam svensk-dansk utredning som brottas med frågan skulle presenterats före årsskiftet, men kommer först om några veckor.

Att döma av regionrådet Henrik Fritzons (S) svävande svar på frågan huruvida han känner till vad den kommit fram till har den gissningsvis inte resulterar i något konkret.

Vilket i så fall förklarar varför regionen plötsligt vill gå in som delägare – för att sätta press på beslutsfattarna.

Svaret kommer hur som helt inom några veckor när utredningen presenteras.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy