Annons

Annons

Coronapandemin

Ivo granskar misstänkt bluff med coronaprov

En läkarklinik i Göteborg misstänks ha utfärdat falska coronaintyg. Laboratorier, som kliniken hänvisar till, uppger att de inte analyserat några prover därifrån, skriver Göteborgs-Posten. Kliniken ska nu granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

En klinik i Göteborg misstänks ha skickat fejkade svar om PCR-test till kunder. Personen på bilden har inget samband med den kritiserade kliniken. Arkivbild.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Den privata kliniken har erbjudit flera sorters coronatester, bland annat PCR-tester för de intyg som krävs för inresa i andra länder.

I reseintyg som skickats till kunderna har det stått att proverna analyserats av Unilabs. Men det stämmer inte, enligt Unilabs.

Kliniken har även uppgett att prover analyserats på ett annat privat laboratorium och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men även dessa aktörer tar avstånd från klinikens uppgifter.

Med anledning av tidningsuppgifterna kommer kliniken nu att granskas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I ett mejl till TT meddelar Ivo att man kommer att arbeta prioriterat med frågan.

”Vi behöver skynda på ett beslut med eventuella åtgärder med anledning av den risk vi ser utifrån de uppgifter vi fått veta via GP”, skriver Josefin Viidas på myndighetens presstjänst.

Annons

Enligt Unilabs lämnades 40 prover och en handskriven lapp vid en av företagets enheter i måndags kväll. De visade sig komma från den nu uppmärksammade kliniken.

Proverna analyserades inte, eftersom det saknades information om vårdgivare eller beställning, uppger Unilabs för GP.

Annons

På sin hemsida skriver kliniken att man ”för tillfället” inte utför covidtester.

Den ansvarige läkaren på kliniken sitter även i styrelsen för bolaget som driver den. Dessutom är han heltidsanställd på ett sjukhus i Västra Götaland – som nu också ska granska läkarens agerande.

– I allmänna termer är det här förskräckligt, säger en verksamhetschef på sjukhuset till Göteborgs-Posten.

Läkaren är just nu sjukanmäld från sitt jobb på sjukhuset.

– Vi vill ha ett samtal med den här personen och höra hans sida, hans version, framhåller verksamhetschefen.

– Vi har ingen anledning att misstänka att något bedrägligt beteende har skett inom sjukhusets verksamhet, tillägger hon också.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy