Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordmånga gick med i a-kassan

Med ökad arbetslöshet och ökad oro på arbetsmarknaden har fler än vanligt vänt sig till a-kassan. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Coronapandemin har lett till ökad arbetslöshet och ökad oro på arbetsmarknaden. Det märktes tydligt hos landets a-kassor. Under 2020 anslöt sig nästan 270 000 personer till a-kassan.
”Det är en historiskt stor medlemstillväxt i a-kassorna under ett enstaka år. Ökningen på mer än sju procent är tio gånger så stor som ökningen under 2019”, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.
Den största ökningen märktes i samband med att pandemin tog fart under förra våren. Under mars enbart fick a-kassorna tillsammans mer än 127 000 nya medlemmar.
Unionens och Akademikernas a-kassor växte mest i antal. Den högsta procentuella tillväxten hade Hotell- och restauranganställdas a-kassa, Sveriges arbetares a-kassa och Alfa-kassan.
Totalt är drygt 3,9 miljoner svenskar medlemmar i någon av de 25 a-kassorna.
Gå till toppen