Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saknar flera fingrar – klar för grand slam

Hon saknar flera fingrar och tår. Men Francesca Jones trotsar oddsen. Den 20-åriga tennisspelaren har kvalificerat sig för Australian Open.

Australian Open inleds den 8 februari.Bild: MATTHIAS HAUER
Francesca Jones föddes med ett ärftligt syndrom som gör att hon har tre fingrar och en tumme på varje hand, tre tår på sin högra fot och fyra på sin vänstra.
Hon har opererats tio gånger och fick tidigt i livet höra av läkare att en professionell tenniskarriär vore en omöjlighet. Men Jones slog dövörat till.
Hittills har det gått rätt bra.
Den 20-åriga brittiskan, som är rankad 241:a i världen, har nu stått för sin största bedrift i karriären. I kvalfinalen till Australian Open vann hon enkelt mot kinesiskan Lu Jiajing med 6–0, 6–1.
Nu är hon klar för sin första grand slam-turnering i karriären.
– Det kommer säkert att bli en fantastisk erfarenhet. Oavsett vem jag möter kommer det att bli fascinerande. Jag ser fram emot att möta vem som helst, oavsett om det är Serena Williams eller någon som har kvalat in till turneringen, säger hon.
Australian Open inleds den 8 februari. Kvalet till turneringen anordnades i Doha, Qatar, av coronaskäl.
Gå till toppen