Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sämsta året sedan 1970 för Kastrups flygplats

När Kastrups flygplats summerar året 2020 konstateras att antalet resande har fallit med 75 procent i jämförelse med 2019. Förväntningen på 2021 är att utvecklingen vänder under sommaren och att flygbolagen får ny luft under vingarna.

Ett långtidsparkerat SAS flygplan på Kastrups flygplats. En vanlig syn under året 2020Bild: Johan Nilsson/TT
Köpenhamns flygplats tappade 22,7 miljoner passagerare under 2020 till totalt 7,5 miljoner passagerare som reste genom Kastrup förra året. Det motsvarar en minskning på 75 procent, och inte sedan 1970 har antalet resenärer på den danska storflygplatsen varit nere på så låga nivåer.
Flera tusen personer har mist sina jobb i de omkring 1000 verksamheter och flygbolag som fanns på flygplatsen före coronapandemin. Coronakrisen har drabbat hela flyget hårt. Kastrup har varje månad lånat tvåsiffriga miljonbelopp av banken för att kunna hålla flygplatsen öppen.
Läs också Kastrup i kris – stänger halva terminalområdet
– Vår viktigaste samhällsuppgift och skyldighet är att hålla öppen för den viktiga flygfrakten och de passagerarplan som fortfarande flyger. Vi gör det idag med hjälp av bankerna och våra ägares förståelse i en tid då det mesta av intäkterna är borta och flygplatsen är under press, säger Peter Krogsgaard, kommersiell chef för flygplatsen i ett pressmeddelande.
Men Peter Krogsgaard ser ett ljus i tunneln och en väg ut ur krisen; vaccinen som rullas ut i Danmark och resten av världen.
– Det är fortfarande svårt att förutsäga framtiden, men förhoppningsvis har regeringen rätt när den bedömer att situationen kommer att se bättre ut vid påsk. Vacciner är vägen ut ur krisen.
Gå till toppen