Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snökaos i Skåne – här har olyckorna skett

Snöovädret som dragit in över Skåne har ställt till det i trafiken under hela onsdagen. I ett fall hamnade en bil på taket på ett järnvägsspår. Under sena eftermiddagen och kvällen var nordöstra Skåne värst drabbat: Norr om Kristianstad fördes minst fyra personer till sjukhus efter att en buss kört av vägen.

Under sena eftermiddagen och kvällen snöar det fortfarande i vissa delar av nordvästra Skåne, men värst olycksdrabbat är nordöstra Skåne, enligt polisen.
– Det är nordöstra Skåne som är mest rörigt just nu. Hässleholm, Kristianstad och Östra Göinge, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Främst handlade det om två större olyckor: Vid 17.28 var två bussar på länsväg 118 vid Torsebro norr om Kristianstad inblandade i en olycka. Fyra eller fem personer fördes till sjukhus, av dessa har Region Skåne rapporterat skadeläge för tre personer: Två kvinnor i 30-årsåldern och en kvinna i 55-årsåldern som alla är lindrigt skadade. Båda bussarna bärgades och vid 19-tiden flöt trafiken på igen.
Vid 17-tiden körde dessutom flera lastbilar och personbilar fast på riksväg 23 i höjd med Hässleholm. Flera fordon hamnade i diket med kilometerlånga köer till följd. Inga personskador har rapporterats, men länsväg 23 kommer vara avstängd tills imorgon förmiddag.
För nordvästra Skånes del skedde den första olyckan utanför Svalöv vid 07.30-tiden då en bilist körde in i räcket på väg 106 söder om Svalöv i höjd med Källs Nöbbelöv. Bilen blev stående över båda körbanorna.
Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen men ingen person behövde föras till sjukhus.
I Åstorp gled en bil ned på järnvägsspåret vid Åstorps station efter att ha väjt för en annan bil.Bild: Jan Emanuelsson/Local Eyes
Klockan tio var snöandet igång på allvar över nordvästra Skåne och då var två bilar nära att krocka med varandra i Åstorp i korsningen Järnvägsgatan och Tvärgatan. De lyckades undvika kollision men den ena bilen väjde och kanade av vägen, for igenom ett staket och ned för en slänt och landade på taket på ett av järnvägsspåren nära stationen i Åstorp. Tågtrafiken stoppades omedelbart på platsen.
Räddningstjänsten kom snabbt till platsen men ingen skadades i olyckan. Bilen fick senare lyftas av spåret med hjälp av en bärgningsbil och lyftkran. (Klicka här för att läsa mer om den olyckan.) Ingen person behövde föras till sjukhus.
Strax därpå kanade två lastbilar av motorvägarna i nordvästra Skåne.
Den första olyckan skedde strax norr om trafikplats Östra Ljungby på E4:an i norrgående riktning. Vägen fick stängas av och bara ett körfält hölls öppet under en tid. Vid 12.30-tiden öppnades vägen för trafik igen i normal omfattning.
Också på E6:an strax söder om Hjärnarp kanade en lastbil ned i diket. Också där har vägen stängts av under räddnings- och bärgningsarbetet som avslutades vid 13.30-tiden. Nu är vägen fri igen. Ingen blev fysiskt skadad i någon av de olyckorna.
Utöver dessa olyckor har det skett ytterligare några där räddningstjänsten inte behövt rycka ut men där tyngre fordon kanat av vägen. På väg 24 mellan Örkelljunga och Hässleholm har en buss kanat av vägen nordväst om Bälinge.
Enligt läsare som hört av sig har en skolbuss utan passagerare kanat av vägen och står i vägrenen på Gamla Glimmingevägen utanför Jonstorp.
Chauffören och tre elever var ombord på bussen. Ingen blev skadad och eleverna hämtades upp av en extra skolskjuts.
Bild: Läsarbilder
Arbetet med att bärga skolbussen började strax efter klockan 17.Bild: Läsarbilder
Ytterligare en bit österut, vid Röke har samma sak hänt en lastbil. Där är vägen nu avstängd och enligt Trafikverket finns ingen riktigt bra prognos för när den kan öppnas igen.
Också på väg 21 utanför Kvidinge har en lastbil hamnat i problem i det snöiga vädret och kört in i mitträcket. Där är vägen fri. Inte heller i någon av dessa olyckor har någon kommit till skada.
I korsningen mellan Drottninggatan och Rökullagatan krockade en personbil med ett träd strax innan klockan 16. Ingen behövde föras till sjukhus, meddelar SOS Alarm.
På väg 111 vid Viken i norrgående riktning körde en personbil in i mitträcket. Olyckan skedde vid 16.47 och ingen person skadades, men bilen behövde bärgas.
Snöslask i Helsingborg på onsdagskvällen.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen