Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studieförbund utreder bidragsfusk

Svenska studieförbund har upptäckt många fall av bidragsfusk. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Studieförbunden i Sverige har genomfört interna granskningar för att komma tillrätta med bidragsfusk för sina studiecirklar. Medborgarskolan skriver i ett pressmeddelande att de har utsatts för systematiskt bidragsfusk i stora delar av landet.
”Det är tyvärr inte första gången vi upptäcker bidragsfusk i vår verksamhet. Vi har genom åren genomfört polisanmälningar som lett till åtal, fällande domar eller fortsatt är under polisutredning”, säger Ann-Sofie Olding, förbundschef på Medborgarskolan.
Främst handlar det om grupper som har anmält studiecirklar i musikskapande och därigenom fått bidrag från studieförbunden. Under åren 2017–2019 handlar det om ungefär 130 000 timmar som anses vara felrapporterade.
Själva granskningen har kunnat göras genom att studieförbunden för första gången har tillåtits att samköra sina register för att upptäcka fusk med bidrag.
Gå till toppen