Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska barn tillåts åter åka hem till sina föräldrar i Skåne

Regeringen har beslutat om nya undantag i de stränga svenska inresereglerna kring Öresund. Sverige kopierar nu en av de undantagsregler som sedan tidigare gäller i Danmark – och tillåter åter danska barn med föräldrar i Sverige att resa in i landet.
– Det är helt fantastiskt, säger Maria Frantzén Sanko, en av de drabbade föräldrarna.

"Vad bra! Det låter helt fantastiskt!" säger Maria Frantzén Sanko, som nu åter kommer att kunna träffa sonen Anton hemma i hans pojkrum i Oxie.Bild: Privat
HD och Sydsvenskan rapporterade i början av veckan att hundratals danska barn inte längre tillåts besöka sina föräldrar i Sverige.
Vi berättade om Maria Frantzén Sanko som bor i Oxie med maken Morten. Båda är danskar. Deras tre tonårspojkar har inte fått komma hem till sina pojkrum i Oxie eftersom alla tre är danska medborgare.
Därför har Maria och Morten fått träffa sina söner i Danmark hemma hos deras respektive exmakar.
Situationen har varit ännu värre för danska barn som har föräldrar som är svenska medborgare och som inte har jobb eller bostad i Danmark.
– Barn måste kunna besöka sina föräldrar. Det är ett absolut måste. Det bör vara en enkel sak för den svenska regeringen att lösa, sade centerriksdagsmannen Niels Paarup-Petersen – en av flera politiker som anklagat Sverige för att bryta mot FN:s barnkonvention.
Maria Frantzén Sankos hus hemma i Oxie kändes väldigt tomt i början av veckan när ingen av makarnas tre tonårspojkar tilläts komma hem. Nu har regeringen lättat på det förbud som stoppade dem.Bild: Lars Brundin
Kritiken fick den svenska regeringen att agera med blixtens hastighet. Under torsdagens regeringsmöte beslöt regeringen att justera de stränga inreseregler som gäller sedan den 22 december.
Regeringen har tidigare infört undantag för Bornholmsbor, för ambulanstransporter, för sjukvårdsanställda och för andra danskar med samhällsviktiga arbeten. Nu inför Sverige också undantag efter dansk modell för de allra närmaste familjemedlemmarna.
Den som har barn på andra sidan Öresund ska inte längre riskera att förlora kontakten med dem bara för att Sverige vill stoppa danskar från att besöka skånska köpcenter och restauranger.
Maria Frantzén Sanko och hennes man har just nu lånat ett hus utanför Köpenhamn för att umgås med de tre sönerna. Med det nya beskedet tänker de lämna huset för att åka hem till Oxie. Eftersom barnen just nu har distansundervisning i skolan går det lika bra för dem att plugga framför datorn i Sverige.
– Vi är glada och lättade allihopa. Det är otroligt, säger Maria Frantzén Sanko på telefon från Danmark.
– Nu vet jag att den fria pressen fungerar och att den demokratiska processen lever vidare. Det går att få tokiga beslut ändrade. Det finns politiker som tar ansvar, säger hon glädjestrålande.
De nya reglerna gäller från lördag. Hemma i Oxie tänker Maria Frantzén Sanko marschera rakt fram till kylskåpet.
– Jag har faktiskt en flaska champagne på kylning. Den ska vi smaka på ganska snart, säger hon.
Enligt Niels Paarup-Petersen är lärdomen av det hela att regeringen bör bli bättre på att lyssna på "oss som bor i Öresundsregionen".
– Det känns som att beslut kring gränsen tas över huvudet på befolkningen i Skåne, säger han.
Det är inget som inrikesminister Mikael Damberg håller med om:
– Jag ska egentligen inte kommentera det. Varje land fattar ju beslut som innebär utmaningar för Öresundsregionen. Vi har tittat på olika ömmande fall. Det här undantaget för barn var fullt rimligt att göra.
– Vi justerar reglerna när vi nu förlänger inreseförbudet till den 31 januari. Det är ju bara ett tillfälligt förbud, säger Mikael Damberg.
Fakta

Regeringens beslut

"Regeringen inför ett undantag i inreseförbudet så att barn som reser i syfte att träffa en förälder som bor i Sverige eller på Bornholm, samt den person som ledsagar barnet vid sådana resor, kan resa in i landet. Dessutom görs undantag för de som deltar i eller är föremål för hälso- och sjukvårdstransporter från Danmark."

Källa: Regeringskansliet.

Gå till toppen