Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionPolitik i USA

Ola Tedin
Flint, symbolen för USA när det är som sämst.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Flints förre borgmästare Karen Weaver talar till Flintborna i samband med stämningen av delstaten Michigan för delaktighet i giftskandalen.

Bild: Jake May

Annons

Delstaten Michigans förre guvernör, republikanen Rick Snyder, åtalas nu för skandalen med förgiftat vatten i staden Flint. Som mest riskerar han ett års fängelse och böter upp till 1000 dollar.

Det är ett lindrigt straff med tanke på att ett dussintal personer dött och att barn kan ha fått permanenta hjärnskador av bly i dricksvattnet. Ändå är det viktigt att denna skandal med många bottnar och som på många sätt kommit att symbolisera USA när det är som allra sämst får ett rättsligt avslut.

Flintskandalen tog sin början den 25 april 2014. Då beslutade en av guvernör Rick Snyder tillsatt tjänsteman att låta Flint ta sitt dricksvatten från Flint River.

Annons

Emellertid visade sig vattnet i floden vara svårt förorenat. Så illa att bilindustrierna upphört att använda det i sin produktion. Det korrosiva flodvattnet löste ut bly när det kom ut i stadens föråldrade ledningsnät och gjorde dricksvattnet missfärgat och illaluktande.

Annons

Men det dröjde innan myndigheterna reagerade på Flintbornas upprörda protester. Först när läkare varnade för höjda blyhalter hos barn togs protesterna på allvar. Då hade också ett utbrott av legionärssjukan resulterat i ett dussintal döda och ett hundratal svårt sjuka. Inte bara var råvattnet undermåligt och skapade blyutfällningar. Reningsprocessen var så bristfällig att legionellabakterier kunde sprida sig i ledningarna.

Men skandalen handlar inte bara om skadlig spariver och inkompetens. Flint bebos till stor del av afroamerikaner, slavättlingar som lockats norrut till staden efter andra världskriget då bilindustrin ropade efter arbetskraft.

När blyvattnet började strömma ur kranarna och ansvariga tjänstemän och politiker viftade bort protesterna var det många uppgivna Flintbor som utöver kallsinnigheten och inkompetensen såg strukturell rasism.

Flints bilindustri byggde en gång stolta märken som Buick och Chevrolet. Staden är intimt förknippad med den amerikanska drömmens arbetarklassversion som den såg ut efter andra världskriget: Även de från enkel bakgrund kunde skaffa sig ett jobb som gav dem råd att försörja en familj som kunde bo i ett eget hus med en nyinköpt bil på garageuppfarten. Det var en dröm som omfattade även afroamerikaner och andra minoriteter.

Annons

Sedan kom 1970- och 1980-talens energikriser. Följda av industrikris, finanskris, huslånekris och opioidkris som förvandlade inte bara många av Michigans villaförorter, utan till och med centrala Detroit, till öde spökstäder med förspikade fönster.

Annons

När vattenskandalen briserade blev Flint en symbol för grov myndighetsförsummelse i ett USA som på sina ställen har svårt att upprätthålla grundläggande kommunal service. Det blev också en symbol för hur afroamerikaner och andra minoriteter ofta blir de som drabbas först och hårdast. Visserligen kan de många drabbade genom ett nyligen avslutat civilmål ersättas ekonomiskt med över 600 miljoner dollar från delstaten Michigan, en domare ska godkänna den slutgiltiga summan den 21 januari.

Förhoppningsvis kan åtalet mot Rick Snyder – det första mot en guvernör i delstatens historia – också fastställa ansvaret och låta de hårt prövade invånarna i Flint att gå vidare.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy