Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kävlinge inför snabbtester för personal i äldrevården

Frisk eller smittad men utan symptom? Efter 15 minuter kommer svaret. Anställda inom omsorgen i Kävlinge erbjuds nu att testa sig för covid-19 i början av varje arbetspass.
– Det här blir ytterligare en trygghetsåtgärd, säger omsorgschef Ann-Louise Christensen.

På äldreboendet Tallgården i Dösjebro gjordes de första snabbtesterna i fredags.
Alla anställda inom omsorgen – personal på särskilda boenden och inom hemtjänst, hemsjukvård och LSS – erbjuds nu att testa sig i början av arbetsdagen. Under de 15 minuter som det tar att få svar kan medarbetaren jobba med exempelvis planering.
Testet är bara tänkt för att fånga upp eventuella smittade som känner sig friska.
– Har du symptom och känner dig sjuk så går du inte till jobbet. Men vi vet ju att en del blir smittade av covid-19 utan att uppleva några symptom. Det här blir ytterligare en trygghetsåtgärd, säger omsorgschef Ann-Louise Christensen.
Hon räknar med att 200-250 snabbtester om dagen kommer att genomföras. För den första månaden har 6 000 tester beställts, vilket kostar kommunen 390 000 kronor.
– Det är klart att det blir en merkostnad. Samtidigt kostar det också om personalen skulle bära på smitta utan att det upptäcks.
Åtgärden kommer att fasas ut i takt med att vaccinationsprogrammet genomförs i kommunen. I första etappen vaccineras boende och personal på äldreboenden och personer med hemsjukvård och hemtjänst. I fas två kommer LSS.
– En fördel är att man kan ta provet själv. Skulle det sedan vara så att man får ett positivt svar så går man rakt in i den vanliga provtagningen och följer de rutiner som gäller.
Hur tillförlitliga är testen?
– Runt 95 procent, enligt den information vi fått.
Borde man inte ha infört den här rutinen i ett tidigare skede?
– Jo kanske. Det är ju region Skåne som egentligen sköter provtagningen. Vi började diskutera detta i mellandagarna när vi såg att smittspridning blivit högre, och funderade på om det är mer vi kan göra i vår kommun, säger Ann-Louise Christensen.
Kävlinge kommun har haft enstaka fall av konstaterad covid-19 i alla sina omsorgsverksamheter. Totalt har sju dödsfall rapporterats, varav fem på särskilda boenden.
– Vi vet att om vi får ett kluster av smitta i en arbetsgrupp eller på ett boende så är det troligt att fler blir sjuka.
Gå till toppen