Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poliser som stormade kongressen åker fast

Flera lediga poliser deltog i stormningen av den amerikanska kongressen förra veckan. Två av dem anklagas för brott efter att ha skrutit om sitt tilltag i sociala medier.

En polis städar upp i Kapitolium dagen efter stormningen. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Två poliser från en mindre ort i delstaten Virginia deltog i protesterna på sin ledighet och lade bland annat upp en bild på sig själva inifrån kongressbyggnaden Kapitolium, där den ene av dem pekar finger in i kameran. De greps på onsdagen, har tagits ur tjänst och står nu inför formella och federala brottsanklagelser, rapporterar amerikanska medier.
Männen hävdar att de blev insläppta i Kapitolium av kongresspolisen. En av dem har dock skrivit i sociala medier att ”(tv-bolaget) CNN och vänstern bara är arga för att vi faktiskt attackerade statsapparaten” samt att han är stolt över sitt agerande.
En tredje polis, från Texasstaden Houston, har tagits ur tjänst sedan hans arbetsgivare kunnat slå fast att även han tagit sig in i Kapitolium förra onsdagen, bärandes på en flagga till stöd för Donald Trump. Houstons polischef beklagar detta och säger till lokala medier att denne polis med hög sannolikhet också kommer att anklagas för brott av federala myndigheter.
Fem personer dog i samband med kaoset i Washington DC i onsdags förra veckan. En av dem var en polis som ådrog sig skador i drabbningar med folkmassan.
Gå till toppen