Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKolumnen

Ingrid Runsten
”Så kan det gå när dörren öppnas för populister.”

Text: 

Detta är en kolumn.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Mattias Karlsson (SD) som gäst hos Anna Hedenmo i SVT.

Bild: null

Annons

Den politiska polariseringen i USA började inte med Donald Trump och kommer heller inte att sluta när han lämnar den politiska scenen. Den har djupare orsaker än så. Men att så många av hans väljare fortfarande tror att valet var riggat beror på att de matats med lögner under fyra år och att republikanska politiker har hejat på Trumps högerpopulism.

Även om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar Trump för hans vettlösa sätt att hantera valresultatet tycker han fortfarande att det varit bättre om Trump och Republikanerna hade fått en mandatperiod till. Trots att Trump och stora delar av hans parti har ägnat fyra år åt att underblåsa de motsättningar som leder till ökad polarisering.

Annons

Ändå påstår Jimmie Åkesson att polariseringen skrämmer honom. I Aktuellt häromkvällen sade han: ”USA är ett oerhört polariserat samhälle idag och det spiller också över på oss. Och jag är ganska orolig för den utvecklingen.”

Annons

Verkligen? Då kan det vara intressant att se på hur det har gått med den politiska polariseringen i de skånska kommuner som leds av SD. I Svalöv, som Jimmie Åkesson tidigare framhållit som ett gott exempel, finns en skriftlig överenskommelse med ett stort antal punkter mellan de styrande partierna – SD, M, KD och L – som varken opposition eller kommuninvånare får ta del av. Där ska det så småningom hållas en folkomröstning vars resultat kommunledningen inte ville invänta.

I Bjuv ska 30 procent av det kommunala bostadsbolagets lägenheter säljas i stor oenighet och i snabb takt. Oppositionen är kritisk både mot själva idén och mot formerna för hur den genomförs. I Hörby har chefer slutat i protest mot kommunledningen och fack klagat på arbetsmiljön. Det är några exempel på hur SD inte precis har minskat polariseringen i kommuner där de har avgörande inflytande.

I SVT:s intervjuprogram Min Sanning spådde SD:s riksdagsledamot Mattias Karlsson att landet är på väg mot en ny blockpolitik. Han tror visserligen att M och KD ser ett samarbete med SD som en sorts nödlösning, men bara till att börja med. Mattias Karlsson drömmer om det han kallar ett konservativt block i svensk politik.

Annons

Annons

För M och KD borde det vara en mardröm. Det finns en del att lära om populism av de amerikanska republikanerna. Så kan det gå när dörren öppnas för populister.

Även om polariseringen har gått längre i USA är den långt ifrån enbart ett amerikanskt fenomen. Bristande tilltro till att demokratin kan lösa människors problem finns också i Europa och i Sverige. Den göds av stora ekonomiska skillnader, arbetslöshet och bostadssegregation. Samt växande skillnader mellan stad och land.

Att minska polariseringen handlar så klart inte bara om att alla ska kunna tala med varandra. Det handlar om levnadsvillkor, om sådant som en bättre skola och vård. För det krävs reformer och breda lösningar, ofta i den politiska mitt där många väljare fortfarande befinner sig.

Men trots att det borde gå att driva framgångsrik mittenpolitik verkar dragningskraften mot ytterkanterna stor. Det syns extra tydligt hos krispartiet Liberalerna. Inte minst i Skåne är många L-politiker märkligt ivriga att sudda ut sig själv och sträva mot det där konservativa blocket. Som om liberal ideologi var förenligt med nästan vad som helst.

Annons

Annons

Till toppen av sidan