Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De första har fått sin andra vaccindos

Den här veckan börjar de som fick sin första coronavaccindos i mellandagarna att få sin andra. På Gotland har flera personer fått spruta nummer två under måndagsförmiddagen.

Många som fick sin första dos av coronavaccinet i mellandagarna får sin andra dos under veckan. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Den andra och sista dosen av coronavaccinet har under förmiddagen börjat delas ut på Gotland. En av dem som nu är färdigvaccinerade är Elsa Söderdahl, som var först ut på Gotland att vaccineras med en dos i mellandagarna, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.
– Det känns skönt faktiskt, man behöver inte gå och vara rädd. Men jag tänker inte gå ut så mycket i alla fall, det är onödigt tycker jag, säger hon till P4 efter den andra sprutan.
I Mjölby, på boendet där Sveriges allra första covidvaccindos delades ut till Gun-Britt Johnsson den 27 december, kommer den andra dosen på onsdag.
Även i Västra Götaland får de som fick den första sprutan i mellandagarna sin andra under denna vecka.
– Den 27 december var det 425 personer i Västra Götaland som fick en dos, och de får sin andra dos denna vecka, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge vid Västra Götalandsregionen.
Nyligen meddelade läkemedelsjätten Pfizer att det var nödvändigt att tillfälligt dra ned på leveranserna för att kunna ställa om till en högre leveranstakt.
– Fram till denna vecka har det varit stabila leveranser från Pfizer. Denna vecka har vi fått lite mindre men vi hoppas att det kommer att normaliseras snabbt, säger Kristine Rygge.
– Det är viktigt att man känner sig trygg med att vi håller oss till planen. Vi följer de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.
Företagen Moderna och Pfizer som tagit fram de vaccin som nu används utlovar ett fullvärdigt skydd en vecka efter den andra sprutan.
Enligt den senaste statistiken, som omfattar perioden fram till och med den 10 januari, hade knappt 80 000 personer i Sverige vaccinerats. Från och med i morgon tisdag kommer Folkhälsomyndigheten varje vecka att publicera statistik som visar hur många som vaccinerats per region.
Gå till toppen