Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Är det allra värsta över? Ljusning skymtar i de skånska covidsiffrorna

Patienterna och de nysmittade är färre. Andelen provsvar med covid har minskat. Avdelningen för massvård måste inte öppnas nu. Det finns tecken på att det allra värsta kan vara över för Skånes del. Men läget är fortsatt allvarligt.

Julhelgen innebar en mycket svår påfrestning på sjukvården i Skåne och läget är fortfarande nära bristningsgränsen, inte minst för intensivvården. Men i tisdagens lägesbild från Region Skåne finns flera siffror som pekar åt rätt håll, även om förbättringen sker från en mycket ansträngd nivå.
Färre med covid på vårdavdelningar. 411 patienter på vårdavdelning (ej iva) är den lägsta siffran sedan den 23 december och kan jämföras med 568 när läget var som värst den 7 januari. Den totala belastningen på sjukvården fortsätter alltså att minska, om än från en hög nivå.
Hopp om lindring på iva? Läget är fortfarande krisartat; 61 patienter med covid får intensivvård i Skåne. Detta innebär givetvis en fortsatt hög belastning på iva (kapaciteten är normalt 65 platser totalt) men också en svag nedgång de senaste dagarna.
Och eftersom många covidpatienter ligger på en vårdavdelning innan de efter försämring kräver intensivvård finns det hopp om att den minskade belastningen på vårdavdelningarna framöver kan resultera i att belastningen minskar även på iva.
Uppskjuten massvård. Den nedåtgående trenden för covid-patienter på vårdavdelning innebär att den nya stora Covidavdelning F i Lund, med 64 vårdplatser, inte kommer att öppna på onsdagen som planerat. Beslutet från Sus ledning är nu att en avdelning för massvård av nya patienter åtminstone inte öppnas före den 25 januari – om den alls behövs då.
Den nya stora Covidavdelning F i Lund, där upp till 64 patienter kan vårdas i stora salar, skulle öppnas onsdag 20 januari. Det behövs inte. Carina Wahlgren, områdeschef för akuten på Sus ansvarar för beredskapen.Bild: Ingemar D Kristiansen
• Färre nya fall senaste dygnet. Det senaste dygnet har 713 nya fall av covid registrerats i Skåne. Denna siffra sänker det dagliga genomsnittet (som mäts över de senaste sju dagarna) för femte dagen i rad. Det ligger nu på 857 dagliga fall, ungefär hälften jämfört med i julas.
• Färre nya fall i förra veckan. Under tiden 11-17 januari registrerades 7 146 nya fall av covid i Skåne. Det är en kraftig minskning jämfört med de föregående fem veckorna, även om nedgången delvis kan förklaras av en något minskad provtagning.
Sedan Region Skåne utökat testkapaciteten finns det nu 39 000 tider att boka under en vecka, meddelade regionen på tisdagen. En stor del av utökningen görs med lördagsöppna stationer.
Minskande andel positiva provsvar. För två veckor sedan hade 37 procent av dem som självtestade sig covid. I förra veckan hade denna andel sjunkit till drygt 22 procent av de testade. Även i de covidtester som Region Skåne utför minskar andelen positiva provsvar – från tjugo till fjorton procent.
Men detta är fortfarande en hög andel positiva, underströk biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck på tisdagen. I somras låg andelen positiva testsvar på enstaka procent.
Nedgång i alla åldersgrupper. I förra veckan minskade antalet nya covidfall med 25 procent i åldersgruppen över 70, med 29 procent i åldersgruppen 50-69 och med hela 31 procent i den talrikaste gruppen vad gäller smittspridning: 20-49 år. Nedgången bland de yngsta var 21 procent.
Gå till toppen