Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Med i EU, men ännu för passivt.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Europaminister Hans Dahlgren (S) tror inte att EU:s sociala pelare hotar den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Kan svenska politikers högstämda enighet om fördelarna med EU någonsin omsättas i ett fördjupat engagemang i unionen? Själva den årliga EU-politiska debatten i riksdagen, som genomfördes under onsdagen, är ett bevis på ett förstrött svenskt intresse för Europasamarbetet. Den här traditionen påbörjades först 2019.

Europaminister Hans Dahlgren (S) slog under sitt inledande anförande fast att vaccin mot covid-19 inte hade kunnat tas fram lika snabbt eller den ekonomiska krisen i pandemins spår motarbetas lika bra utan EU. Och det gäller också kampen mot klimatförändringarna och strävandena att skapa sjysta arbetsvillkor.

Annons

Annons

Enligt ministern är det därför viktigt att Sverige är fullt delaktigt i EU-samarbetet. Vilket kanske vore på tiden. Efter mer än två decennier har Sverige ännu inte infört euron som valuta, trots att alla formella villkor sedan länge är uppfyllda.

Visserligen hettade det till för ett ögonblick när Annika Qarlsson (C) och Desirée Pethrus (KD) anklagade regeringen för att ha öppnat för EU-lagstiftning om minimilöner på arbetsmarknaden, något Dahlgren å sin sida hävdade är osannolikt.

I EU:s institutioner påträffas inte många svenskar på topposter på tjänstemannasidan. Som vanligt godkände Sverige EU:s långtidsbudget först efter att landet, ett av unionens mest välmående, försäkrat sig om en medlemsavgift som relativt sett är lägre än Rumäniens eller Bulgariens.

När den sociala pelaren på svenskt initiativ introducerades på det extrainsatta toppmötet i Göteborg 2017 förnekade regeringen Löfven bestämt att EU-lagstiftning på arbetsmarknaden skulle komma. Likväl kommer den.

Det är därför inte så lite ironiskt att när Sverige för en gångs skull tog ett uttalat initiativ i EU, då öppnade för lagstiftning som kan kringskära den svenska modellen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy