Annons

Annons

Annons

Annons

Lomma

Insändare
Ställ om, inte in – barns liv går inte i repris

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan infördes fjärrundervisning i flera skånska kommuner på högstadiet, ett oönskat men oundvikligt beslut för att få bukt med Skånes eskalerande covid-19-smittspridning. När livet nu ändras påtagligt för många barn är det extremt viktigt att verksamheter ställer om, inte in.

Öppna skolbyggnader. Även i det fall att skolor övergår till fjärrundervisning ska det vara möjligt för elever att komma förbi och träffa skolsköterska, kurator, och lärare för att få stöd. Skolan avgör vilka elever som ska ha undervisning på plats i skolbyggnaden. Elevhälsan ska fortsätta vara verksam och även finnas tillgänglig på nätet.

Tillgänglig elevhälsa även digitalt. Stöd och samtal är viktigt av många anledningar, i Lomma kommun brottas många elever med skolstress. Förutom att stödja elever att strukturera sitt pluggande kan elevhälsan fånga in de barn som riskerar fara illa under pandemin.

Annons

Annons

Fungerande internet-nätverk. Alla elever ska ha tillgång till fungerande internet-nätverk.

Riktlinjer som säkerställer att anmälningsplikten följs även om förutsättningar för verksamheter ändras. Anställda på myndigheter och verksamheter som berör barn och unga är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. När förutsättningar för verksamheter nu ändras är det extra viktigt att kommuner understryker anmälningsplikten.

BRIS Barnens Rätt i samhällets årsrapport 2019 visar att mellan 2016 och 2019 har samtalen om sexuella övergrepp ökat med 64 procent. Här noteras en tydlig ökning av samtal som också handlar om nätet – 20 procent av kontakterna om sexuella övergrepp handlar också om nätrelaterade frågor.

Informera om digitala stödsajter och sexualbrott på nätet som ökar. Ideella barn och kvinnoorganisationer såsom Bris.se, Karlekenarfri.se, Umo.se, Friends.se, Freezonen.se och Ecpat.se spelar en viktig roll att lyssna till utsatta barn och lotsa dem till ansvariga myndigheter. Skolor och kommuner kan med fördel informera var man kan få stöd och hjälp på nätet. Det är viktigt att föräldrar också pratar med sina barn om vad de ska göra om de blir utsatta. Det är viktigt att barnen förstår att de inte har någon skuld och att de vågar berätta.

Annons

Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte är ett brott. Redan i slutet på mars 2020 såg polisen att internetrelaterade sexualbrott mot barn ökade som en följd av coronakrisen. Polisen har sett att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn och unga för att utnyttja dem sexuellt. Det är en följd av att fler barn är hemma och online. Förövarna delar också mer övergreppsmaterial på nätet. Kontakten med barn tas främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

Annons

Ökad vuxennärvaro och fritidsverksamhet ute. Så långt det är möjligt ska fritidsaktiviteter fortsätta.

Liberal politik för barn ställer inte in, den ställer om. Barns liv går inte i repris.

Sandra Pilemalm Gruppledare Liberalerna Lomma-Bjärred, ledamot kommunstyrelsen

Gun Larsson Ledamot barn- och utbildningsnämnden

Pär Tufvesson Ersättare barn- och utbildningsnämnden

Juno Blom Partisekreterare och barnrättspolitisk talesperson och riksdagsledamot Liberalerna

Annons

Annons

Till toppen av sidan