Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös elever ska successivt tillbaka till skolan

Högstadiet i Malmö öppnar igen den 1 februari – men endast för niorna. I gymnasiet är det i första hand avgångselever och elever som har haft svårt med distansundervisningen som ska tillbaka till skolan.

Eleverna ska tillbaka till skolan igen – successivt.Bild: Irina Bernebring Journiette
På torsdagen presenterade regeringen en del lättnader vad gäller fjärr- och distansundervisning för högstadiet och gymnasieskolan.
Från den 1 februari ska Malmös nior tillbaka till skolan. Exakta tidsplaner för årskurs 7 och 8 är ännu inte beslutade. Det kommer att ske successivt, enligt grundskoleförvaltningen.
– Förvaltningen lägger upp en plan tillsammans med rektorerna för hur eleverna successivt ska komma tillbaka. Niorna är prioriterade för att komma tillbaka först, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
I ett utskick till vårdnadshavarna står det: "Anledningen till att årskurs 9 är de som först ska återgå är för att de har kortast tid kvar i grundskolan och behöver hinna med alla moment för att få betyg och kunna söka till gymnasiet".
Malmö stad följer Smittskydd Skånes rekommendationer.
– Även om läget fortfarande är allvarligt så ser vi en något sjunkande kurva, det går åt rätt håll. Utifrån att det fortsätter så kommer vi att släppa på högstadieeleverna, säger Sara Wettergren.
Om läget förändras så kommer skolorna att kunna gå tillbaka till distansundervisning igen.
– Det finns en förberedelse för det hela tiden, säger hon.
På gymnasieskolorna kommer fjärr- och distansundervisningen att pågå i drygt en vecka till. Sedan kommer eleverna att successivt komma tillbaka till gymnasieskolornas lokaler. Ett arbete som kommer att pågå till början av april.
– Det finns ingen gemensam plan för hur det ska gå till – varje skola gör en egen plan. Måndagen den 5 april, efter påsklovet, kommer skolorna förhoppningsvis vara igång som vanligt igen, säger Niklas Anderberg, utbildningschef för gymnasiet i Malmö stad.
Han berättar att de i första hand ska se till att avgångseleverna – de som tar studenten till sommaren – och elever som har svårt att hantera fjärr- och distansundervisningen får komma tillbaka till skolan.
– Över tid ska vi tillbaka till normalt läge. Det är en preliminär plan som vi får följa utifrån hur smittskyddsläget utvecklas, säger Niklas Anderberg.
Gå till toppen